Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Πόσα ντεσιμπέλ μπορεί να αντέξει ένας υπάλληλος σε ένα εργασιακό 8ωρο;

Το ερώτημα δεν αφορά σε quiz, αλλά στην πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά υπάλληλοι του Υπουργείου.

Δεδομένου ότι χώροι γραφείων βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο χώρο παραβολής των πλοίων, όταν αυτά διατηρούν αναμμένες τις μηχανές –και μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού 8ωρου–, οι συνθήκες εργασίας γίνονται απαράδεκτες εξαιτίας του συνεχή βόμβου που προκαλείται. Και βέβαια τα παράθυρα παραμένουν αναγκαστικά κλειστά, αφού διαφορετικά η κατάσταση χειροτερεύει αφόρητα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με τη συνεχή χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων και ο αέρας στους χώρους δεν ανανεώνεται.

Η κατάσταση δεν συνάδει προφανώς με το δικαίωμα σε ένα υγιεινό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Πέραν της όχλησης και του εκνευρισμού αλλά και της αδυναμίας συγκέντρωσης που συνδέονται με το θόρυβο, στο τέλος της εργασιακής ημέρας φεύγει κανείς από το κτίριο με πονοκέφαλο και εξάντληση για να επιστρέψει την επόμενη στις ίδιες συνθήκες. Ώστε αναρωτιέται κανείς αν σωρευτικά και μακροχρόνια προκαλείται τελικά και βλάβη.

Θα πρέπει λοιπόν να εξευρεθεί μια λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη κατά προτεραιότητα την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ίσως μια λύση θα ήταν να εξευρεθούν άλλες θέσεις παραβολής ή η παραβολή πλοίων μπροστά στο Υπουργείο να γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου. Η ηγεσία του Υπουργείου καλείται να εξετάσει με τη δέουσα ευαισθησία το πρόβλημα.