Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση της Κίνησης για τα Δικαιώματα των Πολιτικών Υπαλλήλων στο ΥΘΥΝΑΛ

Έχουν περάσει περισσότερες από είκοσι ημέρες από την ορκωμοσία του Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και ενώ έχει δεχθεί το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων και επαγγελματικών ενώσεων της ναυτιλίας (ΕΕΕ,ΠΝΟ, Ομοσπονδία και κλαδικά σωματεία ένστολου προσωπικού) δεν έχει δεχθεί να συναντήσει μέχρι σήμερα τον σύλλογο και την Ομοσπονδία των υπαλλήλων.
Η αντιμετώπιση αυτή είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα, οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας με τα αλλεπάλληλα ΠΔ, έχουν οδηγήσει σε πλήρη σύγχυση και αποδιοργάνωση το Υπουργείο.
Ακόμη και προβλήματα καθημερινότητας (πχ καθαριότητα κτιρίου) ή πλήρωσης κενών θέσεων προϊσταμένων (έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς Υπηρεσιακό Συμβούλιο) ή πρόσληψης προσωπικού (έχουν εγκριθεί προσλήψεις από το ΑΣΕΠ) παραμένουν άλυτα και εντείνουν τη μέχρι σήμερα κρίση στο διοικητικό φορέα που συνεχίζει να πελαγοδρομεί.
Ο νέος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων με το ΠΔ 96/10 μπορεί να καλύπτει σε ένα βαθμό τις απαιτήσεις για την συγκρότηση ενός σύγχρονου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, υπάρχει όμως πολύς δρόμος για την λειτουργία του ΥΘΥΝΑΛ σε βάση οικονομική – παραγωγική, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες να λειτουργεί ο διοικητικός φορέας της ναυτιλίας.
Καλούμε τον κ. Υπουργό να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του ΔΣ για συνάντηση, όχι βέβαια για μια συνάντηση δημοσίων σχέσεων αλλά ουσίας και διαλόγου για την δρομολόγηση εξελίξεων με πρόγραμμα και προθεσμίες για:

- Τον ορισμό επιτροπής για την κατάρτιση του κειμένου του ΠΔ του Οργανισμού του ΥΘΥΝΑΛ με καταληκτική ημερομηνία δημοσίευσης την 31 /12/2010.
- Άμεσες ενέργειες για υλοποίηση των προσλήψεων οι οποίες έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ
- Ορισμός Υπηρεσιακού Συμβουλίου το οποίο έχει πάψει να υπάρχει εδώ και ένα χρόνο
- Άμεση καταβολή του ποσού των αναδρομικών των 176€ για την οποία υπάρχει πλέον απόφαση του Δικαστηρίου.
- Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για το ΤΕΑΔΥ (κρατήσεις πρώτης τριετίας)
- Λήψη αποφάσεων σε θέματα καθημερινότητας (καθαριότητα, κτιριακό, χώρος στάθμευσης, αναλώσιμα) τα οποία χρονίζουν.
- Στελέχωση της νέας δομής με βάση τις ανάγκες των Υπηρεσιών και τα προσόντα και τις ικανότητες των υπαλλήλων και όχι με κομματικά και ρουσφετολογικά κριτήρια.

Δεδομένου ότι για 12 μήνες το Υπουργείο είχε γίνει πεδίο δοκιμών και ανακατατάξεων, δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου και καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή τους για την συγκρότηση ενός σύγχρονου – παραγωγικού οικονομικού ΥΘΥΝΑΛ, ως διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, της λιμενικής πολιτικής, της ναυτικής εκπαίδευσης – εργασίας – ασφάλισης.