Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Δημόσιο: Εκ νέου κόψιμο επιδομάτων και εξίσωση μισθών με ιδιωτικό τομέα

Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr

Σε μειώσεις που θα φτάσουν στο 50% στο κίνητρο απόδοσης, στο επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης, στο επίδομα ειδικής απασχόλησης και σε σειρά ειδικών επιδομάτων, προχωρά το οικονομικό επιτελείο. Οι απώλειες κυμαίνονται από 28 έως και 404 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται εξίσωση με τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Εκτός του κινήτρου απόδοσης, που δίδεται σε όλους τους υπαλλήλους, οι περικοπές των άλλων ειδικών επιδομάτων ή ειδικών παροχών θα αφορούν σε όλους τους κλάδους που έχουν τέτοια οικονομικά βοηθήματα.
Συγκεκριμένα, το κίνητρο απόδοσης ξεκινά από τα 57 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και ανέρχεται στα 64 ευρώ για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 90 ευρώ για τεχνολογικής εκπαίδευσης και φθάνει τα 100 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με τη μείωση του κατά 50% θα πέσει στα 28,5 , 32, 45 και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Ειδική εισφορά υπέρ της ανεργίας

Αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου θα έχει η επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ της ανεργίας 3% επί των αποδοχών των υπαλλήλων Δημοσίου των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και των λοιπών δημόσιων φορέων, σύμφωνα με το «Έθνος». Δηλαδή, τους τελευταίους πέντε μήνες του χρόνου θα τους γίνονται κρατήσεις και για τους πρώτους επτά.
Με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι αυτές οι ειδικές εισφορές επιβάλλονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Ειδικότερα στη σχετική διάταξη διευκρινίζεται ότι οι ειδικές εισφορές, οι οποίες αναλογούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα κατανεμηθούν ισόποσα και θα συνεισπραχθούν με τις εισφορές των επομένων μηνών του έτους 2011
Ετσι από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών θα επιβαρύνονται σωρευτικά με εισφορές και θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 7,2%.
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμο το ενιαίο μισθολόγιο, συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή) πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων, χωρίς όμως να αναλύονται οι λεπτομέρειες με σχετική διάταξη. Η τελευταία αναμένεται να κατατεθεί με τροπολογία.

Εξίσωση των μισθών με τον ιδιωτικό τομέα στο ενιαίο μισθολόγιο

Το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι νόμος του κράτους και θα θέτει, σύμφωνα με το «Έθνος», μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Το νέο μισθολόγιο θα εισαγάγει μία θεμελιώδη αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς προσδιορισμού των βασικών μισθών:
Οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας θα συγκλίνουν και σταδιακά θα εξισωθούν με εκείνους τους ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα δεν θα ενσωματωθεί -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κανένα επίδομα σε αυτούς.
Από τη στιγμή που θα είναι έτοιμο το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι προβλέψεις του θα εφαρμοστούν σε πρώτη φάση άμεσα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Καλή αρχή;

Μετά την παρέλευση 20 σχεδόν ημερών από την έκδοση του ΠΔ 65/11 και παρά τα συνεχή αιτήματα του διοικητικού συμβουλίου ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για  θέματα ναυτιλίας κ. Παμπούκης δεν έχει συναντήσει το Δ.Σ. του συλλόγου. Δεδομένου ότι προωθούνται οργανωτικές αλλαγές που αφορούν στο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας (συγκρότηση νέας Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας, συγκρότηση Διευθύνσεων), είναι επιτακτική η ανάγκη συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως ο Υπουργός πριν προχωρήσουν οι οργανωτικές αλλαγές.
Με έκπληξη επίσης διαβάσαμε δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Υπουργό να χαρακτηρίζει ως δίκαιο το αίτημα του ΣΕΕΝ για επιστροφή στο παλαιό μοντέλο του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας. Εξακολουθούν οι Υπουργοί με αρμοδιότητα στα θέματα ναυτιλίας να είναι αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας; Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ίδιες απόψεις με τον ίδιο τρόπο που τις αντιμετώπιζε και στο παρελθόν...

                                                                                                                                                     Σ.Σ / Χ.Λ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ


Μετά από 35 χρόνια σε πορείες, απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, μόλις την περασμένη Τετάρτη 29 Ιούνη βίωσα με τον πιο τραυματικό τρόπο την βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Δεν ήταν τα δακρυγόνα και τα χημικά που εκσφενδονίζονταν πάνω σε ηλικιωμένους και παιδιά εξ επαφής αλλά και το «μίσος» των «οργάνων της τάξης» που επιτίθονταν με «ιερή» μανία στον «εχθρό».
Τετάρτη απόγευμα. Πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται. Συζητάμε με την Αναστασία τα γεγονότα που έχουν συμβεί από χθες το πρωί, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τον μικρό της γιο Άρη που ανεβοκατεβαίνει στα παγκάκια. Η πεποίθηση είναι ότι έχουν βάλει στόχο όχι μόνο να διαλύσουν τους ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ αλλά και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για να μείνει σπίτι του.
Σε μια στιγμή, μια ομοβροντία από χημικά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης «κεραυνοβολεί» την πλατεία και ταυτόχρονα μηχανές με
«Δελτάδες» περικυκλώνουν τον κόσμο. Οι συνεπιβάτες των οδηγών κατεβαίνουν από τις μηχανές και με τα γκλόμπς στα χέρια χτυπούν αδιακρίτως.
Ψάχνω την Αναστασία και τον μικρό αλλά μέσα στον πανικό είναι αδύνατον να τους εντοπίσω.
Ένα παιδί γύρω στα 20 έχει εγκλωβιστεί στο κάτω μέρος της πλατείας -απέναντι από την εκκλησία- και μια ομάδα ΜΑΤατζήδων το χτυπούν αλύπητα όπως είναι πεσμένο στο έδαφος και ετοιμάζονται να το ποδοπατήσουν.
Ενστικτωδώς βαδίζω προς το μέρος τους μαζί με άλλους, τραβάμε το παιδί κυριολεκτικά μέσα από τα πόδια τους και προσπαθούμε να το προφυλάξουμε σε μια στοά στην Αριστείδου.
Έχει χτυπηθεί άγρια στον ώμο. Αρνείται να πάει στο νοσοκομείο ενώ έρχονται πολλοί κοντά μας με Maalox, οινόπνευμα, παγωμένα μπουκάλια με νερό και προσπαθούν να τον ανακουφίσουν. Οι «βάρβαροι» επιστρέφουν και φεύγουμε πάλι άρον-άρον, ο μικρός μας ευχαριστεί και χάνεται παραπατώντας μέσα στον κόσμο.
Η εικόνα που στροβιλίζεται στο μυαλό μου είναι του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη πριν από τριάντα χρόνια να κρατά την ματωμένη σημαία στην πορεία του Πολυτεχνείου.
- Μέχρι που μπορεί άραγε να φτάσει η μετάλλαξη;
- Πόσο μπορεί η εξουσία να πωρώσει και να εξαφανίσει συνειδήσεις;
- Τι θα μπορούσε να απαντήσει σ’ αυτό το παιδί που διαδήλωνε ειρηνικά σε μια συγκέντρωση που συγκάλεσαν τα τριτοβάθμια συλλογικά όργανα της χώρας;
- Ποια θα είναι η αντίδραση του νεαρού αύριο απέναντι όχι μόνο σ’ αυτούς που τον ξυλοκόπησαν ανελέητα και αναίτια αλλά και σ’ αυτούς που έδωσαν την εντολή;
- Τι εικόνες καταγράφτηκαν στο υποσυνείδητο του μικρού Άρη σχετικά με το πώς διαλέγεται το δημοκρατικό μας καθεστώς με τους πολίτες του;
Η απάντηση σ’ όλα τα παραπάνω είναι η γενική αντίδραση, η εξέγερση, η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Διαφορετικά, πως να κοιτάξουμε στα μάτια τον εικοσάχρονο, τον Άρη, τα παιδιά μας, αφού θα έχουμε συναινέσει με την σιωπή μας και την ανοχή μας να τους παραδώσουμε μια χώρα ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ, με ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αποδεκατισμένη από τα πιο ταλαντούχα μυαλά και με ξεπουλημένο τον εθνικό της πλούτο.
Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτή την κατρακύλα. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

Ο Συμμορίτης

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Και απολύσεις στο Δημόσιο προβλέπει το Μνημόνιο που υπογράφηκε

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)

ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


5 πακέτα πρόσθετων δεσμεύσεων



Δεκάδες νέες αυστηρές δεσμεύσεις ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έναντι της τρόικας με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που δημοσίευσε η «Ε» χθες, περιλαμβανομένων των απολύσεων στο Δημόσιο, την εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις σε εφάπαξ ιδιωτικού τομέα, νέο «κορσέ» στις τράπεζες και αυστηρούς όρους ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνουν μέχρι και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.



Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ότι «στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου». Πρόσθεσε ότι η «συνεχής ανακύκλωση γνωστών πληροφοριών, που κάθε ημέρα εμφανίζονται ως νέες, δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».



Πάντως, το αγγλικό κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (που αποτελεί σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας και πολύ δύσκολα ανατρέπεται, όπως φάνηκε το 2010 στην πράξη από την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων) έχει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα και δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου. Οσο για το ίδιο το κείμενο, είναι «φρέσκο» αφού υπεγράφη το Σάββατο και ακόμη δεν έχει καν μεταφραστεί στα ελληνικά:



* Απολύσεις. Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει στο άρθρο 37 το θεσμό της εφεδρείας. Ωστόσο δεν μιλάει για απολύσεις.



Το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα, το υπερβάλλον προσωπικό είτε θα «απολύεται (separated) αμέσως είτε θα εντάσσεται σε εργασιακή εφεδρεία». Αν δεν βρεθεί νέα θέση μέσω ΑΣΕΠ, τότε «στο τέλος της περιόδου των δώδεκα μηνών η απόλυση θα είναι υποχρεωτική».



* Μισθοί. Το νέο μισθολόγιο πρέπει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, να έρθει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι «από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών οι μισθοί θα ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα (επίτευξη της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία")».



* Στο Ασφαλιστικό, έχουν προαναγγελθεί αλλαγές και επικουρικές και βαρέα. Στο Μνημόνιο καταγράφεται ότι πέρα από τη μείωση του εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλες «εφάπαξ συντάξεις εφόσον δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις εισφορές». Η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.



* Η Ελλάδα δέχεται στο Μνημόνιο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να είναι «κριτήριο επίδοσης» για την εκταμίευση των δόσεων, δεσμεύεται «αν είναι αναγκαίο, να προσαρμόσει το πρόγραμμα» για να πετύχει το στόχο, αλλά και δέχεται ότι η «ρευστοποίηση διατηρείται ως επιλογή» σε περίπτωση που μια αξία «δεν μπορεί να πωληθεί». Στον εφαρμοστικό νόμο το σενάριο ρευστοποίησης δεν αναφέρεται ρητά.



* Τράπεζες. Το Μνημόνιο προβλέπει την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε «πριν οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους λάβουν οποιαδήποτε κεφάλαια (από το Ταμείο) να αποδείξουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να επιτευχθεί η απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών πηγών», ακόμη και με την προσφορά «νέων μετοχών σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της αγοράς που επικρατούσε μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για τις κεφαλαιακές της ανάγκες».



Επίσης, «το κράτος δεσμεύεται να μη ζητήσει πόρους (του Ταμείου) για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών», ενώ θεσμοθετούνται νέα τεστ αντοχής από διεθνή οίκο έως το τέλος του χρόνου.