Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Υπαλλήλων ΥΘΥΝΑΛ για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΘΥΝΑΛ, γίνονται σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Η χώρα έχει στην ουσία απωλέσει την εθνική της κυριαρχία και είναι έρμαιο στις απαιτήσεις των δανειστών, των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών. Η σημερινή κυβέρνηση (συνέχεια των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας), αντί της αντίστασης και της επιλογής εναλλακτικών προτάσεων διεξόδου, έχει επιλέξει την πλήρη υποταγή και την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.  
Κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών σαρώνονται με «επείγοντα νομοσχέδια», με αποτέλεσμα  οι εργαζόμενοι μισθολογικά και ασφαλιστικά να γυρίζουν στη δεκαετία του 70. Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, η ανασφάλεια για την εργασία (είναι θέμα χρόνου οι απολύσεις και στο στενό Δημόσιο τομέα), δημιουργούν μία κατάσταση, η παράταση της οποίας θα οδηγήσει σε κοινωνική διάλυση. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα έχει γίνει στόχος προτεραιότητας, ενώ η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων στη συνείδηση της κοινωνίας επιχειρείται με συστηματικό τρόπο από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Η δημιουργία του ΥΘΥΝΑΛ, η οποία έδωσε ελπίδα στους εργαζόμενους για μία καλύτερη προοπτική εξέλιξης, αλλά και λειτουργίας του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας και της αλιείας,  έχει σήμερα μετατραπεί σε μια πραγματικότητα απογοήτευσης, αδράνειας και απόγνωσης για το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων. Είναι πρωτοφανές άλλωστε το γεγονός, να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το αν η πολιτική ηγεσία στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές για τη σύσταση του ενιαίου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας και της αλιείας και αν εφαρμόζει πολιτικές για την οργάνωση και λειτουργία του.
Αρνητικό δείγμα αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία συγκρότησης υπηρεσιακού συμβουλίου τους τελευταίους πολλούς μήνες καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του όταν αυτό συγκροτήθηκε και λειτούργησε για λίγες μόνο ημέρες. Ειδικότερα, η διαδικασία των κρίσεων προϊσταμένων (30.12.2010) οδήγησε στα «επιθυμητά» αποτελέσματα με αμφιλεγόμενους τρόπους, θίγοντας όχι μόνο συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων που προσδοκά μία καλύτερη προοπτική στο νέο Υπουργείο. Γι΄ αυτή την αρνητική κατάσταση, οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων έχουν τεράστιες ευθύνες και είναι συνένοχοι με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντίστοιχα προβλήματα προέκυψαν και από τη μεταφορά του τομέα της αλιείας στο ΥΘΥΝΑΛ, μετά την οποία και κατά περίπτωση, οι υπάλληλοι εξυπηρετούνται παράνομα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΑΑΤ.
Αυτός ο τρόπος «αναξιοκρατικής» λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δεν είναι νέος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, η πρώτη απόφαση κάθε κυβέρνησης, είναι η κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και ο διορισμός νέων μελών, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και παρεμβάσεις στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κρίσεις προϊσταμένων. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να μπορούν πραγματικά να αντιπαρατεθούν και να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι να στέκονται στην ίδια γραμμή με τις επιλογές της. Επισημαίνεται ότι, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, έχουν γίνει καταγγελίες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για περιπτώσεις παράτυπων αποκλεισμών και ρουσφετολογικών επιλογών.  Το Διοικητικό Συμβούλιο ωστόσο, οφείλει και πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια στην γραμμή της τήρησης των αντικειμενικών διαδικασιών και υπεράσπισης της αξιοκρατίας, και όχι να διαμορφώνει τη θέση του συγκυριακά και με κριτήρια «βολικά» για την εκάστοτε πλειοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Μόνιμων Πολιτικών Υπαλλήλων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καλούμε όλους τους συναδέλφους να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» στο οποίο συμμετέχουν οι:
1.       Μάρθα Δημητρίου
2.       Σοφία Νηφόρου
3.       Ζωή Πεντότη
4.       Έφη Πετρά
5.       Ελένη Πούλιου
6.       Σπύρος Στρομπούλας
δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, για τις μέχρι σήμερα επιλογές της. Με τα ίδια κριτήρια και στο ίδιο πλαίσιο οι συνάδελφοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και τα θέματα του Υπηρεσιακού συμβουλίου των ΙΔΑΧ έχουν αυξημένη σημασία σε σχέση με το παρελθόν.
Συνάδελφοι και συναδέλφισες     
Βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη κυβερνητική επίθεση εναντίον μας τα τελευταία 50 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα (επιπλέον περικοπές, αύξηση ωραρίου, απολύσεις).  
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίο να εκλεγούν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνάδελφοι με πείρα, ευθύνη και συνέπεια, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίοι εξυπηρετούν στενές κυβερνητικές επιλογές ή αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, που όχι μόνο δεν προωθούν, αλλά αντιβαίνουν τις διεκδικήσεις μας.  
Οι επιλογές μας στις επικείμενες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα επηρεάσουν το νέο τοπίο που διαμορφώνονται στο ΥΘΥΝΑΛ.  Είναι στο χέρι μας να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία ότι αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται:
-          θα μας χωράει όλους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας μας και
-          θα δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης των δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού με διαφάνεια και αξιοκρατία.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΘΥΝΑΛ