Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

15ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Δεν είναι οι μετανάστες οι εχθροί μας, εχθροί μας είναι αυτοί που κλέβουν την ζωή μας

Το 15 ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 9, 10 και 11 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή. Ένας πλούτος συζητήσεων, συναντήσεων, δικτυώσεων και παρεμβάσεων από έλληνες και μετανάστες, θα στείλουν για άλλη μια φορά μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Πιο επίκαιρο από πότε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με σύνθημα «Δεν είναι οι μετανάστες οι εχθροί μας, εχθροί μας είναι αυτοί που κλέβουν την ζωή μας» το φεστιβάλ φιλοξενεί οργανώσεις και κινήματα, ντόπιων και μεταναστών, που συντονίζουν τον αγώνα τους για μια αξιοπρεπή ζωή, για ίσα δικαιώματα, για ενότητα και αγώνα. Ομιλητές από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, όπως ο Γουόλντεν Μπέλο, από τις Φιλιππίνες, ο Χόρχε Λουίς Βερμούδες, από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο Ζανόν της Αργεντινής, ο Τζαμάλ Τζουμάα από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ και οι Γκιόργκι Κανγκούροφ Ντρούστβο, πολιτικός πρόσφυγας από Σκόπια, και Αλεκσάνταρ Κοβατσέφσκι από το Κίνημα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη «Λένκα», Μπίτολα θα συζητήσουν μια σειρά ζητήματα, όπως για το συντονισμό ενάντια στο ΔΝΤ, για το Παλαιστινιακό, για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν εικαστικά, εκθέσεις, προβολές, δρώμενα, πολυεθνικές κουζίνες, όμορφες μουσικές και δημιουργικός παιδότοπος. Τιμή εισόδου στο φεστιβάλ 6 ευρώ.



Πρόγραμμα 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

• ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Κεντρική Σκηνή, ώρα 21.30: Deus Ex Machina, Skaribas, Les SkartOi!, Dustbowl. Μεταναστευτική Σκηνή, ώρα 21.30: Συγκροτήματα 2ης και 3ης γενιάς σε Ηiphop, rock, grunge DJ Theo, Familia Ideale, Kurorat Fiks, Fried Rice, Le blonc. Στη Ρεμπέτικη Σκηνή, ώρα 23.00 η Ματούλα Ζαμάνη.
• ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ώρα 19.30
Frontex, θωράκιση των συνόρων, συρρίκνωση του πολιτικού ασύλου: Αγώνες για το δικαίωμα στη μετακίνηση. Ομιλητές: Γιώργος Μανιάτης, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Νασίμ Μοχαμεντί, Αφγανός πρόσφυγας, Βασίλης Τσιάνος, «Κανένας Άνθρωπος δεν είναι Λαθραίος», Αμβούργο, εκπρόσωπος της Κίνησης «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», Σάμος. Παρέμβαση: Κ. Διάκος (Οικολόγοι Πράσινοι).
Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Ομιλητές: Τζαμάλ Τζουμάα, Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, Stop the Wall Campaig. Θα παρέμβουν οι: Γιώργος Γαλάνης, Καμπάνια «Ένα Σχολείο για τη Γάζα». Μιχιάρ Εκτάμι, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Γιώργος Κ., Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», Νόρμα Ρισμάουι, Σύλλογος Al-Awda (δικαίωμα στην επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων), Συντονισμός: Ομάδα BDS του Συλλόγου Ιντιφάντα
Για ένα μέτωπο ενάντια στις διακρίσεις: φύλο, μετανάστευση, αναπηρία, μειονότητες και σεξουαλικός προσανατολισμός. Θα μιλήσουν: Άντρεα Γκίλμπερτ, Athens Pride, μέλος του Ελληνικού Παρατηρίου Συμφω­νιών του Ελσίνκι, Νάκα Καββουρίνου, Ομάδα Γυναικών της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Λέα Καλαϊτζή, πτυχιούχος Σπουδών Κώφωσης, Κυριακή Κλοκίτη, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ήλια Μιγκάρδου, «Πίσω Θρανία», πρωτοβουλία δασκάλων για την εκμάθηση ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες. Συντονισμός: Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Αγώνας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Θα μιλήσουν: Πέτρος Γιώτης, Δράση για την Ελευθερία, Γιώργος Καλαϊτζίδης, πρώην πολιτικός κρατούμενος, Μάνια Μαρκάκη, Σωματείο Μισθωτών Μηχανικών, Σπύρος Φυτράκης, δικηγόρος, παρέμβαση για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Συρία
• ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ώρα 21.00
«Κυπραίες», 70΄ Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Βασιλική Κατριβάνου, Bushra Azzouz. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια και με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες που έχουν συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ.
• ΘΕΑΤΡΙΚΑ, ΔΡΩΜΕΝΑ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ώρα 21.00
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου από τη θεατρική ομάδα του ΨΝΑ- 18 ΑΝΩ Τμήμα Κοινωνικής Επανένταξης.
Επίσης… Performance διάσπαρτες σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ με θέμα τη μετανάστευση από την ομάδα ELANADISTIKANOUME, σε συνεργασία με τη χορογράφο Despina-Sophia Stamos (N.Y.C.) του The Modern Dance Awareness Society.
• ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, ώρα 19.00: «Παραμύθι, Κίνηση, Παιχνίδι»: Αφήγηση παραμυθιού με δραματοποίηση από τη χοροθεραπεύτρια Δέσποινα Γρανέτα. «Παίζω, Τρώω, Ανακαλύπτω»: Το ταξίδι της τροφής από ομάδα ρεφλεξιολόγων-Κ.Ε.Ρ.Ε. «Κουνήσου από τη θέση σου», τραγουδάμε! Η Ομάδα Κρούσης των Πίσω Θρανίων παρουσιάζει το μελωδικό ξεμάτιασμα στο Δ.Ν.Τ..

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ

• ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Κεντρική Σκηνή, ώρα 21.30: Chicks On Speed, Μιχάλης Δέλτα, The Boy, MC Yinka & The Urbanix. Μεταναστευτική Σκηνή, ώρα 21.30: Μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις σε παραδοσιακές μουσικές: Πολυφωνικό συγκρότημα «Rodina» (Βουλγαρία), Πολιτιστικός Σύλλογος Μπανγκλαντές «DOEL», Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν. Συγκροτήματα 2ης και 3ης γενιάς σε Ηiphop, rock, grunge: Κώστας Παράξενος, Minus One, The U.N. Band. Στη Ρεμπέτικη Σκηνή, ώρα 23.00 οι Σαμπάχ Attack
• ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ώρα 19.30
Ενάντια στην δικτατορία του ΔΝΤ: Γουόλντεν Μπέλο, Focus on Global South, Φιλιππίνες, Χόρχε Λουίς Βερμούδες, από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσίο Ζανόν, Αργεντινή, Πάνος Κοσμάς, οικονομικός συντάκτης, Κόκκινο, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, οικονομολόγος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Παρέμβαση από το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Κρίση, «εγκληματικότητα», «ασφάλεια» και ακροδεξιά βία: Μίλτος Παύλου, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Δημήτρης Καρράς, Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, (YRE), Πέτρος Κωνσταντίνου, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Δημοσθένης Παπαδάτος, Τμήμα Δικαιωμάτων Συνασπισμού. Παρέμβαση από την κίνηση πολιτών 6ου διαμερίσματος
Ποδόσφαιρο, ρατσισμός και εθνικισμός: Κώστας Μαρματάκης, Δίκτυο fm 91,5 Χανιά, Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Δημοσιογράφος. Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν εκπρόσωποι συνδέσμων οπαδών
Ναρκωτικά: Παλεύοντας ενάντια στην εξάρτηση και τον αποκλεισμό: Όλγα Αναγνώστου, γιατρός, ΟΚΑΝΑ,
Δημήτρης Γιαννάτος, ΚΕΘΕΑ-Mosaic, Κατερίνα Μάτσα, 18-Άνω, Ιρανοί Ναρκομανείς Ανώνυμοι. Παρεμβάσεις από τους Τάσο Κομιτόπουλο, ΑΚΟΑ, και τον Αχιλλέα Δεσποτάκη, πρώην τοξικοεξαρτημένο.
• ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ώρα 21.00: «Από το σκοτάδι στο φως: υπάρχει επανένταξη σ’ ένα κόσμο που σε θέλει στο περιθώριο;» Ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μελέτη για την περιπέτεια του Αχιλλέα Δεσποτάκη.
• ΘΕΑΤΡΙΚΑ, ΔΡΩΜΕΝΑ, ώρα 19.30: Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Επίσης… Performance διάσπαρτες σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ με θέμα τη μετανάστευση από την ομάδα ELANADISTIKANOUME, σε συνεργασία με τη χορογράφο Despina-Sophia Stamos (N.Y.C.) του The Modern Dance Awareness Society.
• ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, ώρα 19.00: Kινητικά παιχνίδια, από εθελοντές του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ.
«Κάνε το πείραμα να πετύχει», Παιχνίδια με πειράματα φυσικής για μικρά και «μεγάλα» παιδιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

• ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Κεντρική Σκηνή, ώρα 21.30: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Encardia, Salonumuz Klimalidir, Στάθης Δρογώσης. Μεταναστευτική Σκηνή, ώρα 21.30: Μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις σε μουσικοχορευτικά σχήματα: Παιδιά από την Κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίας «Ο Καύκασος». Παραδοσιακές μουσικές: Κούρδοι της Συρίας «Koma Hawar», Συγκρότημα από την Παλαιστινιακή Παροικία, Natural Sound Revival (Νιγηρία).
Στη Ρεμπέτικη Σκηνή, ώρα 23.00: Ο Θανάσης Γκέκας και το συγκρότημά του.
• ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ώρα 19.30: Κρίση και ρατσισμός: για την ενότητα εγχώριων και αλλοδαπών εργαζομένων: Αγγελική Βαλσαμάκη, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ανρί Κασόνγκο, Action Congo, Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κλικ Νγκέρε, οικιακά εργαζόμενη. Παρέμβαση από το Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών (ΔΕΣΜΕ)
Ιθαγένεια, εκπαίδευση, και κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών/ριών: Εγκίντα Λέκαϊ, ψυχολόγος, Βάσω Νικολάου, «Πίσω Θρανία», πρωτοβουλία δασκάλων για την εκμάθηση ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες
Ντίνος Παντελίδης, μέλος Δ.Σ. της ΔΟΕ, Δημήτρης Παρσάνογλου, Κοινωνιολόγος. Παρεμβάσεις από την Καμπάνια «Σώστε τον πολυεθνικό παιδικό σταθμό Μούντινγκ Νάυον» της ΚΑΣΑΠΙ και την Act Up.
Για την επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου: Σίσσυ Βωβού, Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία, Αλεκσάνταρ Κοβατσέφσκι, Κίνημα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη «Λένκα», Μπίτολα, Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογραφική ομαδα ΙΟΣ, Γκιόργκι Κανγκούροφ Ντρούστβο, πολιτικός πρόσφυγας, Σκόπια
• ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ώρα 21.00: Ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη μετανάστευση. ΘΕΑΤΡΙΚΑ, ΔΡΩΜΕΝΑ, ώρα 19.00: «Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας», διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ για τις διακρίσεις από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) της Διεθνούς Αμνηστίας - Ώσμωσις. «Κινητά κι ακίνητα», Μονόπρακτη σπονδυλωτή σάτιρα, που γράφτηκε για τη θεατρική ομάδα των μαθητών, ελλήνων και μεταναστών, του 2ου ΤΕΕ Ν. Σμύρνης. Υπεύθυνη θεατρικής ομάδας: Θούλη Στάικου
• ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, ώρα 19.00: Εργαστήρι πηλού, «Tο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού», από εθελοντές της ΠΥΞΙΔΑΣ.
• ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ
Έκθεση σκίτσου για την κρίση, έκθεση Αντιρατσιστικής Αφίσας από τα Δημιουργικά Κύματα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. «Με λένε...», μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας από την Oμάδα «Διάφραγμα 26».
Παραμεθόριος και «no border camp 2009» Όσα είδε ο φακός... Εξέγερση στο Ιράν. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ιρανική εξέγερση στις αρχές του 2010. Στον παιδότοπο οι μαθητές του καλλιτεχνικού γυμνασίου Γέρακα θα ζωγραφίζουν μπλουζάκια και θα κάνουν κατασκευές με πηλό.