Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση ΠΣΥΥΕΝ 5/7/2010

Με αφορμή την τελευταία συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής καθ. Γεώργιο Βλάχο την Τρίτη 15/6/2010 και υπό τη σκιά του πρόσφατα εκδοθέντος Π.Δ. 50/2010 με το οποίο παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Λιμενικό Σώμα οι περισσότερες οικονομικές παραγωγικές αρμοδιότητες της ναυτιλίας επισημαίνουμε τα εξής:
Τα σοβαρότατα θέματα και προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής λειτουργίας της ΓΓΝΠ, παραμένουν ακόμη εκκρεμή παρά την παρέλευση ήδη 6μηνου από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Γ.Γ., γεγονός άλλωστε που του επισημάνθηκε κατά τη συνάντησή μας, χωρίς να λάβουμε καμία πειστική απάντηση.
Πέραν της αδιαμφισβήτητης αδράνειας που ο ίδιος επέδειξε μέχρι σήμερα σε θέματα αρμοδιότητάς του και της εκπεφρασμένης απροθυμίας του για ανάληψη πρωτοβουλιών ακόμη και σε καθημερινά τρέχοντα διοικητικά θέματα, φαίνεται ότι παραμένει προσκολλημένος σε αντιλήψεις για την οργάνωση της ΓΓΝΠ που θυμίζουν περισσότερο αποτυχημένες στρατιωτικοποιημένες πολιτικές Κεφαλογιάννη. Αν και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα δήλωσε σαφώς την αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική περί αποστρατιωτικοποίησης και εκσυγχρονισμού των οικονομικών παραγωγικών υπηρεσιών της ναυτιλίας, όπως τουλάχιστον είχε εκφραστεί με το Π.Δ. 189/09, εμφανίζεται ακόμη και σήμερα, σε συνεργασία με μεμονωμένα κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη, να ρίχνει «αγκάθια» στο έργο του ΥΠΟΙΑΝ, αμφισβητώντας ή ακόμη και υπονομεύοντας τις πολιτικές και τις αποφάσεις της Υπουργού, η ανοχή της οποίας σε τέτοιες πρακτικές είναι τουλάχιστον άξιο απορίας.
Με δεδομένο το αποκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του ΥΠΟΙΑΝ σε Γενικές Γραμματείες, του επισημάνθηκε από το σύλλογό μας η ιδιαιτερότητα της θέσης που κατέχει και της αποστολής του. Εκ του μέχρι σήμερα αποτελέσματος αποδεικνύεται κατώτερος του ρόλου που κλήθηκε να υπηρετήσει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Την αδυναμία παραγωγής από πλευράς του, ναυτιλιακής και λιμενικής πολιτικής σε καιρούς κρίσιμους για τη χώρα, όταν τα λιμάνια της χώρας ταράσσονται από κινητοποιήσεις, με τα προβλήματα ναυτεργασίας να μένουν ανοιχτά χωρίς ο ίδιος να καταφέρει να τα επιλύσει.
• Την αδυναμία εσωτερικής οργάνωσης του φορέα, με κυριότερο ζήτημα τη συγκρότηση νέου Οργανισμού της ΓΓΝΠ, για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία και ενδιαφέρον από τον κ. Γ.Γ., καθώς και για απλά καθημερινά οργανωτικά ζητήματα, όπως η εκ μέρους του απουσία ενεργειών για έκδοση σφραγίδων του φορέα με κίνδυνο την αμφισβήτηση της νομιμότητας των εξερχόμενων αποφάσεων και εν γένει εγγράφων του φορέα. Ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για αλλαγή των επιγραφών ονομασίας του Υπουργείου στο κτίριο.
• Τη λανθασμένη κατανομή του προϋπολογισμού των δύο Γενικών Γραμματειών εις βάρος της ΓΓΝΠ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υλοποίηση αναγκαίων δαπανών για τη λειτουργία του φορέα, με αποκορύφωμα την αδυναμία καθαριότητας και συντήρησης του κτιρίου.
• Την καθυστέρηση, μέχρι και σήμερα, της έκδοσης απόφασης ορισμού των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με συνεχείς παρεμβάσεις για αλλαγές, αμφισβητώντας αποφάσεις της Υπουργού ή καταστρατηγώντας τις κατά το δοκούν, με άτεχνες και αυθαίρετες ερμηνείες, κινούμενος συχνά πέρα από τα όρια της νομιμότητας των διοικητικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των Υπηρεσιών λόγω μη ορισμού νέων Προϊσταμένων τμημάτων και Διευθύνσεων.
• Μέχρι την έκδοση του ΠΔ 24/2010 αποδέχτηκε σιωπηλά σωρεία μεταθέσεων ένστολου προσωπικού από υπηρεσίες του ΥΠΟΙΑΝ στο ΥΠΡΟΠΟ απλά και μόνο με αποφάσεις του Αρχηγού. Ενώ ήταν σε ισχύ το ΠΔ 189/09 αποδέχθηκε τοποθετήσεις προϊσταμένων κλάδων χωρίς την έγκριση της Υπουργού. Ταυτόχρονα δεν προέβη σε ενέργειες και πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του πολιτικού προσωπικού όπως για στελέχωση Υπηρεσιών και έκδοση Οργανισμού. Η μέριμνά του για θέματα προσωπικού έχει εξαντληθεί στη συνεχώς αυξανόμενη στελέχωση του γραφείου του, η οποία έχει ξεπεράσει τα 15 άτομα, απασχολώντας ταυτόχρονα και δύο ανώτερους αξιωματικούς.
• Την αδυναμία και άρνησή του για άμεση και διαρκή συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΝΠ και την αδικαιολόγητη προσωπική εμμονή και εμπάθειά του απέναντι σε συγκεκριμένους έμπειρους και καταξιωμένους διευθυντές πολιτικούς υπαλλήλους, σε αντιδιαστολή με την περίεργη προσκόλλησή του στο Λιμενικό Σώμα.


Κύριε Γενικέ, τα περιθώρια πίστωσης χρόνου έχουν εξαντληθεί.

Αλλάξτε, γιατί εμείς έχουμε μέλλον στο Υπουργείο και δεν σκοπεύουμε να βουλιάξουμε μαζί σας.


Ο Σύλλογος των υπαλλήλων δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της ΓΓΝΠ και της πολιτικής για τη ναυτιλία και θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτικών υπαλλήλων και στα δύο υπουργεία.