Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ποικίλλουν τα σενάρια για τις αρμοδιότητες της ναυτιλίας

Ποικίλλουν τα σενάρια για την κατανομή των αρμοδιοτήτων της ναυτιλίας μεταξύ των Υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα άρθρων του portnet.gr και του in.gr

Σε άρθρο του portnet.gr με τίτλο "Στο ΣΤΕ το ΠΔ για το νέο Υπουργείο" μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται από χθες το Προεδρικό Διάταγμα με τις αρμοδιότητες του νεοσύστατου υπουργείου θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας του ΥΠΟΠΡΟ στο νέο υπουργείο στο οποίο θα μεταφερθούν επίσης και όσες αρμοδιότητες περί ακτοπλοΐας είχαν μεταφερθεί στο υπουργείο Μεταφορών.


Στο νέο υπουργείο προβλέπεται ακόμα να μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες της αλιείας, ενώ το Λιμενικό Σώμα παραμένει στο ΥΠΟΠΡΟ, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, αλλά ενώ διαθέτει όλα τα στελέχη που απαιτούνται για την άσκηση ναυτιλιακής πολιτικής στο νέο υπουργείο.

Ουσιαστικά έχουμε μία επαναφορά των όσων ίσχυαν με το Π.Δ. 189/99, πριν από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ναυτιλίας στο ΥΠΟΠΡΟ. Η εξέλιξη αυτή διχοτομεί και πάλι το Λιμενικό Σώμα και βέβαια δεν ικανοποιεί τον ελληνικό εφοπλισμό, αφού ήδη το σχήμα αυτό απεδείχθη αναποτελεσματικό".

Σε άρθρο του in.gr με τίτλο "Ξεκαθάρισε το τοπίο των αρμοδιοτήτων μεταξύ των νέων υπουργών" μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

"Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Νήσων που ανέλαβε ο Γιάννης Διαμαντίδης «προικίζεται» με τις ναυτιλιακές υποθέσεις που ανήκαν στο πρώην υπουργείο Οικονομίας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ανήκαν στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, καθώς και με την αλιεία που ανήκε έως πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης."