Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥΕΝ 07-10-2008


Πειραιάς 7-10-2008



Συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο για την «Χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών» ψηφίστηκε, όχι όμως και η τροπολογία για τη σύσταση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο ΥΕΝ, παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών Ναυτιλίας και Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών υπαναχώρησε προφασιζόμενος αστείες δικαιολογίες και ο υπουργός Ναυτιλίας μας παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον όταν θα το επιτρέψουν οι …«οικονομικές συνθήκες».
Φαίνεται ότι οι υπουργοί θεωρούν ότι οι εργαζόμενο στο ΥΕΝ και στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα είναι «αμελητέα ποσότητα», διότι δεν εξηγείται αλλιώς οι ίδιοι να συνυπογράφουν διατάξεις για τη δημιουργία Ταμείων Αλληλοβοήθειας για το ΥΠΕΣΔΔΑ και για το Υπουργείο Ανάπτυξης και να πέφτει έξω ο προϋπολογισμός όταν πρόκειται για το ΥΕΝ.
Όμως συνάδελφοι, δεν είναι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα η παλινωδία της κυβέρνησης. Σε όλα τα θέματα που διεκδικούμε ανάλογη είναι η στάση της:
1. Οι προσλήψεις.
Ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει την πρόσληψη οκτακοσίων λιμενικών, αλλά δεν αντέχει την αναπλήρωση του πολιτικού προσωπικού για το οποίο οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 50% των προβλεπομένων και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος οργανωτικής κατάρρευσης με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και των συνταξιούχων ναυτικών.
2. Ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει την δημιουργία θέσεων ναυάρχων και αρχιπλοιάρχων στο λιμενικό σώμα –περισσότερων και απ’ αυτών που έχει ο 6ος στόλος– δεν αντέχει όμως τη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος.
3. Ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει το χάρισμα των εισφορών στους «αναξιοπαθούντες» εφοπλιστές, αλλά δεν αντέχει την επέκταση του επιδόματος που δίνεται σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία με εξαίρεση το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου.
Αυτή την πολιτική, την εξόφθαλμα προκλητική, την απροσχημάτιστα άδικη και ταξική, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε πια με διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, αφού η αναλγησία και αφερεγγυότητά τους, αποδείχτηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Το Δ.Σ. της ΠΟΥΕΝ προτείνει να γίνουν σ’ όλους τους χώρους γενικές συνελεύσεις, να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τον εμπαιγμό και να υπάρξουν προτάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Επίσης το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε την συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων σε όλες τις εκδηλώσεις του υπουργείου, διαδηλώνοντας την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν γίνονται για να προκαλέσουν τη μήνι, την ανησυχία ή την αισθητική του υπουργού, αλλά για να πάψουν πια να προκαλούν την δική μας νοημοσύνη και τουλάχιστον να «εφεύρουν» μια πειστική δικαιολογία για την απόρριψη των αιτημάτων μας.

Συνάδελφοι,
Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, δεν πρόκειται να συνδιαλαγούμε. Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει μέχρι να το κερδίσουμε. Και θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο!