Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Οι υπάλληλοι της ΓΓΝΠ συμμετέχουν μαζικά στην απεργία

Συνάδελφοι, το 2010 σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για τα μισθολογικά μας ζητήματα. Το περσινό πάγωμα μισθών δίνει τη θέση του σε μια σημαντική μείωση των μισθών μας, λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των επιδομάτων, και καθιστά τους ήδη χαμηλούς μισθούς μας ακόμα χαμηλότερους. To πάγωμα των αυξήσεων σημαίνει επίσης περαιτέρω μείωση και των πραγματικών μας αποδοχών και μάλιστα σε ένα από τα πλέον "κακοπληρωμένα" Υπουργεία όπως ήταν το ΥΕΝ, και είναι πλέον η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής.

Εάν συνυπολογίσει κανείς και την πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται μεγάλη οικονομική υποβάθμιση του δημοσιουπαλληλικού τομέα σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη ηθική απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Πριν από λίγους μήνες γινόταν έντονη συζήτηση για το εάν οι περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα περιελάμβανε τους χαμηλόμισθους, μεταξύ άλλων και τους υπαλλήλους της ΓΓΝΠ. Σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτό είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό που δεν έχει γίνει σκοπίμως σαφές είναι το ποσοστό των περικοπών. Η κυβέρνηση και οι παράγοντες που πιέζουν για τη λήψη των προτεινόμενων μέτρων έχουν την προσοχή τους στραμένη στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για τα το καθορίσουν. Το ενδεχόμενο μίας επιτυχημένης απεργίας θα αποτρέψει την λήψη των σκληρών μέτρων που προτείνονται (όπως άλλωστε έγινε μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ισπανία) ή ακόμη καλύτερα θα αποτρέψει την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων (όπως συνέβη στην Πορτογαλία).

Συνάδελφοι, η εργασιακή και μισθολογική λαίλαπα σε ένα ήδη φτωχό Υπουργείο και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού καθιστούν το έργο μας άκρως προβληματικό και μόνο απαισιοδοξία μας δημιουργεί για το μέλλον μας.

Η συμμετοχή στην απεργία της 10-02-2010 καθίσταται μονόδρομος