Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικoύ στον στενό δημόσιο τομέα

Αναδημοσιεύουμε από το ethnos.gr

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικoύ στον στενό δημόσιο τομέα
Αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών. Δημιουργία νέων οργανογραμμάτων

Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η δημιουργία νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και ΝΠΔΔ που εντάσσονται στον σχεδιασμό του "επιτελικού κράτους" θα επιφέρουν σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα.
Το σχέδιο "Καλλικράτης στο κράτος" ως μέρος της διοικητικής μεταρρύθμισης θα αποτελέσει αρμοδιότητα του κ. Δ. Ρέππα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έχει προχωρήσει ήδη η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών και έχουν παραδοθεί τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την ποιοτική απογραφή του Δημοσίου και ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων κάθε υπουργείου (επιτελικές, εκτελεστικές, αποφασιστικές, γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες με άλλα υπουργεία).
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και από τον ΟΟΣΑ, η οποία αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου, θα ξεκινήσει η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και των ΝΠΔΔ.
Η μεταφορά εκτελεστικών και γνωμοδοτικών κυρίως αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση και στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα σηματοδοτήσει από το φθινόπωρο τη δεύτερη φάση αποκέντρωσης μετά τον "Καλλικράτη" και θα ξεκινήσει η διαδικασία χιλιάδων μετατάξεων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των οργανισμών.
Οι μετακινήσεις του προσωπικού θα έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού έχει εκτιμηθεί ότι στις υπηρεσίες των "επιτελικών" υπουργείων χρειάζονται κυρίως υπάλληλοι υψηλών προσόντων (πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης).
Αντίστοιχα, υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που σήμερα απασχολούνται σε υπουργεία θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες "πρώτης γραμμής" για την εξυπηρέτηση του κοινού.