Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του συλλογου υπαλλήλων ΝΑΤ για τις περικοπές των υπερωριών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του που διένειμε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης «καυχάται» ότι δεν υπέγραψε τις υπερωρίες των εργαζομένων στο ΝΑΤ ύψους 700.000 € για το 2012 γιατί έτσι θα προκαλούσε το «κοινό αίσθημα».
Πάλι αδιάβαστος ο κ. ΥΠΑΑΝ. Το μικτό ετήσιο κόστος των υπερωριών προϋπολογίζεται σε 225.000€ που ο Υπουργός το υπερτριπλασίασε για να δείχνει μεγαλύτερος προφανώς ο «άθλος» του.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο ΝΑΤ είναι 140 και αμείβονται με μισθούς 800€ κατά μέσο όρο μηνιαίως.
Οι υπερωρίες για τις οποίες προέταξε τόσο σθεναρά τα στήθη του ο Υπουργός αντιστοιχούν σε 60€ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ εξυπηρετούν 100.000 συνταξιούχους και ναυτικούς και φυσικά δεν επαρκούν.
Αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλάσιες υπερωρίες από τις 20 ώρες τον μήνα που προβλέπει ο νόμος διότι διαφορετικά οι συνταξιούχοι απλά δεν θα έπαιρναν τις συντάξεις τους.
Πρέπει να πληροφορήσουμε ακόμη τον Υπουργό ότι το έλλειμμα του ΝΑΤ δεν είναι 152.000.000€ αλλά 1.250.000.000€, έλλειμμα για το οποίο μάλλον δεν φταίνε οι εργαζόμενοι –πόσο μάλλον οι υπερωρίες τους- αλλά οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εφοπλιστές (μειωμένες συνθέσεις, ανείσπρακτα βεβαιωμένα χρέη, κατάργηση ΚΑΕΟ, απαλλαγή εισφορών κ.λπ).
Επίσης οι υπερωρίες δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τους ασφαλισμένους στο ΝΑΤ αλλά το μνημόνιο που δεν διάβασε αλλά ψήφισε ο Υπουργός και συγκεκριμένα το άρθρο 44 §1 του Ν.3986/2011 που επιβάλλει την περικοπή 150.000.000€ από το ΝΑΤ, περικοπή που αντιστοιχεί σε μειώσεις των συντάξεων κατά 23% περίπου.
Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι, αν η ανακοίνωση του Υπουργού δεν είναι ένα ακόμη δείγμα του πηγαίου χιούμορ του, είναι μνημείο λαϊκισμού και απεγνωσμένης προσπάθειας να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του «κοινωνικού αυτοματισμού» συσχετίζοντας τις μειώσεις των συντάξεων με την διεκδίκηση των υπερωριών.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 28/2/2012 και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Ναυτιλίας (Ακτή Βασιλειάδη) για να μας εξηγήσει ο Υπουργός με ποιο τρόπο σκέφτεται να ισοσκελίσει τον Προϋπολογισμό του ΝΑΤ.


Για το ΔΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ