Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Τι έγινε στο συνέδριο της ΠΟΥΕΝ (Πρώτη ημέρα - Χαιρετισμοί)

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε υποσχεθεί ότι θα ανεβάσουμε πληροφορίες σχετικά με το τι έγινε στο συνέδριο της ΠΟΥΕΝ. Το σχόλιο που ακολουθεί αναφέρεται λοιπόν σε αυτό και στον τρόπο με τον οποίο ο υπογράφων το άρθρο είδε τις διαδικασίες:

Πρώτη ημέρα/ Χαιρετισμοί:

Στα θετικά της πρώτης ημέρας που περιελάμβανε ουσιαστικά τη διαδικασία των χαιρετισμών αξίζει να κρατήσουμε:

- Την ομιλία του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ κου Παπαντωνίου ο οποίος συνέδεσε τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των συνδικάτων που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ασπίδα των εργαζομένων απέναντι στην κρίση

- Την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Δρίτσα ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ίδιων των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των ειδικών και γενικότερων προβλημάτων που δημιουργεί η συγκυρία. Υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να δώσει λύσεις αν δεν ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η συνταγή "καθίστε στον καναπέ σας και θα έρθει ο οιοσδήποτε σωτήρας να επιλύσει τα προβλήματα σας" μάλλον είναι εκ του πονηρού και αποτυχημένη.

- Τις τοποθετήσεις του αντιδημάρχου Πειραιά κου Υδραίου και του προέδρου της ΠΟΕΠΛΣ κου Δριβάκου οι οποίες ήταν "γειωμένες" στην πραγματικότητα και κρίνονται θετικά. Η ομιλία του κου Δριβάκου ήταν σε συναδελφικό κλίμα αν και η προχθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ, η οποία ουσιαστικά (αν και δεν το αναφέρει) επιρρίπτει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο θέμα των προμηθειών του ΛΣ στους πολιτικούς υπαλλήλους, κινείται σε άλλη κατεύθυνση.

Αντίθετα, δεν μπορούμε να κρίνουμε θετικά:

- τον χαιρετισμό του κου Υπουργού ο οποίος διαβάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα κο Τζωάννο. Ο χαιρετισμός αποτελούσε στην ουσία ευχολόγιο, μας καλούμε να αναλογιστούμε τις δυσκολίες που δημιουργεί η γενικότερη οικονομική κατάσταση και δεν περιείχε καμία δέσμευση για την διευθέτηση συγκεκριμένων προβλημάτων

- το χαιρετισμό του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κου Καρύδη για τον οποίο είχε κανείς την εντύπωση ότι απευθυνόταν σε κομματικό ακροατήριο, αφού ουσιαστικά μας κάλεσε να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, για τα οποία ωστόσο δήλωσε αλληλέγγυος . Πάντως θυμόμαστε ότι ο τελευταίος επιτυχημένος αγώνας των εργαζομένων ήταν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, όχι για τη διεκδίκηση κάποιας πρόσθετης παροχής, αλλά για να μη κοπεί το επίδομα των θαλασσίων μέσων που η τότε κυβέρνηση επεδίωκε. Και μην ξεχνάμε ότι ορισμένα από τα σημερινά μας αιτήματα "κρατάνε" από τότε.

Στα ενδιαφέροντα της πρώτης ημέρας ήταν επίσης η διαμάχη μεταξύ του κου Τζωάννου και του κου Καρύδη για το θέμα του γραφείου εσωτερικών υποθέσεων. Για το εν λόγω θέμα ο κύριος Τζωάννος υπενθύμισε στον κο Καρύδη ότι το γραφείο εσωτερικών υποθέσεων δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο δε κύριος Καρύδης υποστήριξε ότι η ουσιαστική λειτουργία του άρχισε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κος Καρύδης ανέφερε ότι αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος επιλογή και όταν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οι πολιτικοί υπάλληλοι θα υπαχθούν στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. (Αποτελεί άραγε προσωπική άποψη του κου Καρύδη ή θέση του ΠΑΣΟΚ; Συμφωνεί άραγε και ο "ιδρυτής" του γραφείου εσωτερικών υποθέσεων κος Παπουτσής; Η απορία που εκφράζουμε είναι ειλικρινής γιατί μέχρι πρόσφατα ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις)

Θα επανέλθουμε με σχόλια για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών.
Α/τος