Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.Υ.Υ.Ε.Ν.

Από το συνάδελφο Μάκη Παπαδόπουλο λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.Υ.Υ.Ε.Ν.

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΚΙΝΗΣΗΣ, σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του ΠΣΥΥΕΝ για μετάθεση των εκλογών μετά το καλοκαίρι, είμαι υποχρεωμένος, τόσο σαν Πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά και προσωπικά, να απαντήσω σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αυτής.

Κατ’ αρχήν και επί της ουσίας του θέματος, η απόφαση για μετάθεση των εκλογών, έγινε για λόγους που γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ΚΙΝΗΣΗΣ. Οι λόγοι αυτοί είναι ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ και έχουν να κάνουν με ημερομηνίες τέλεσης άλλων γεγονότων, τα οποία αναγκαστικά μεταθέτουν την διεξαγωγή των δικών μας εκλογών:
o Οι εκλογές της Π.Ο.Υ.Ε.Ν.
o Το δεκαπενθήμερο του Πάσχα
o Οι Ευρωεκλογές
o Οι εξετάσεις των Λυκείων
o Οι Πανελλήνιες
o Οι εξετάσεις των ΑΕΝ
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και ότι, σύμφωνα με το καταστατικό απαιτούνται 40 ημέρες, μετά από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση (η οποία απαιτεί μια προετοιμασία 10 ημερών τουλάχιστον), για την διεξαγωγή των εκλογών, η ημερομηνία πέφτει μέσα στον Ιούλιο, δηλ. μέσα στις άδειες. Η πρόταση της συμπίεσης των ημερομηνιών που επιβάλλονται από το καταστατικό, έχει το ίδιο αποτέλεσμα και με την μετάθεση της ημερομηνίας.

Έλεος λοιπόν, συνάδελφοι. Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα πίσω από αυτή την απόφαση. Γιατί πρέπει να βλέπουμε πάντα τον «ξένο δάκτυλο» πίσω από πράξεις, αποφάσεις και ενέργειες; Ποιος είναι αυτός ο δόλος που μας κατηγορείτε ότι υπάρχει από πίσω; Αυτά μου θυμίζουν άλλες εποχές, δυσπιστίας και ολοκληρωτισμού.

Σε καμία περίπτωση δε, η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε με σκοπό προεκλογικούς αγώνες. Που είδατε μέχρι τώρα συνάδελφοι της ΚΙΝΗΣΗΣ, μέσα στα δύο αυτά χρόνια του ΔΣ, κομματικές και προεκλογικές πρακτικές; Σε τις σας πείραξε η συνεργασία που αναπτύξαμε από κοινού ως τώρα, και με τέτοιες ανακοινώσεις τη δυναμιτίζετε;

Μάλλον η δική σας ανακοίνωση μου φαίνεται κομματική και προεκλογική. Ανακοίνωση όπου διαχωρίζονται οι συνάδελφοι στο ΔΣ, στο οποίο οι περισσότεροι μέχρι πρότινος συνεργαζόμασταν αρμονικά, σε ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΚΙΝΗΣΗ κλπ. Σε τι αποσκοπεί αυτή η πρακτική, παρά στη δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων;

Και γιατί συνάδελφοι να μην συμφωνήσουμε ομόφωνα στη μετάθεση των εκλογών; Γιατί πρέπει πάντα να διαφωνούμε – ακόμα και για πρακτικά θέματα – όταν κατ’ ουσίαν συμφωνούμε; Γιατί να υπάρχει τέτοια αντίδραση; Ποιόν βλάπτει αυτή η παράταση; Και γιατί, αφού εσείς είστε τόσο ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, δεν θίξατε το θέμα των εκλογών νωρίτερα, πχ. τον Φεβρουάριο, ώστε να προλάβουμε τα προαναφερθέντα γεγονότα και να είμαστε εμπρόθεσμοι; Άλλωστε εγώ μπορώ να επικαλεστώ και απειρία σε θέματα εκλογών, ενώ εσείς όχι, αφού είσαστε συνδικαλιστές με εμπειρία δεκαετιών.

Τέλος, αναρωτιέμαι πως δικαιούστε, μετά από τέτοιες προεκλογικές – κομματικές ανακοινώσεις, να σηκώνετε ψηλά τη σημαία του ενιαίου ψηφοδελτίου, όταν εσείς πρώτοι βλέπετε τους συναδέλφους κομματικά, και πως περιμένετε να γίνετε πιστευτοί όταν διακηρύττετε ότι θέλετε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Συνάδελφοι,
η προσπάθεια που έγινε την τελευταία διετία για ακομμάτιστη συνεργασία, δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σας καλώ να προσπαθήσουμε όλοι γι’ αυτό. Τα προβλήματά μας είναι κοινά και με κοινή δράση θα συμβάλλουμε στη λύση τους.


Ευθύμιος Παπαδόπουλος
Πρόεδρος Π.Σ.Υ.Υ.Ε.Ν.