Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Ανακοινώσεις από το blog του συλλόγου των υπαλλήλων ΝΑΤ

Ζητήματα για τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
Το Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ έθεσε στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τα εξής ζητήματα, για τα οποία βέβαια δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα:
1. Προσλήψεις: Επισημάναμε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο οργανωτικής κατάρρευσης του ΝΑΤ από την έλλειψη προσωπικού. Ήδη οι υπηρεσίες της καθαριότητας έχουν δοθεί σε ιδιώτες, τους ισολογισμούς κλείνει ιδιωτική εταιρεία και έπεται η συνέχεια. Με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των συναδέλφων, η απονομή της σύνταξης γίνεται στους τρεις μήνες από την αίτηση, αλλά μια σειρά από αντικείμενα δεν εξυπηρετούνται. Αν η κατάσταση παραμείνει η ίδια και δεν παρέμβει ο Υπουργός ΑΜΕΣΑ για τουλάχιστον 80 νέες προσλήψεις, τότε κινδυνεύει το Ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους σκοπούς της ίδρυσής του.
2. Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων: Το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου και του ΝΑΤ μπορεί να μην έχει Ταμείο Αλληλοβοήθειας, όπως όλα τα άλλα Υπουργεία, αλλά Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων έχει!!! Έτσι εκτός από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών Δημοσίας Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, έχουμε και Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων, να ελέγχει τους εργαζόμενους το ΝΑΤ. Και αν το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων δεν έπαιζε το ρόλο του άτυπου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ώστε όσοι παραπέμπονται σ’ αυτό να αποκλείονται από τις κρίσεις των προϊσταμένων ή δεν προσπαθούσε να παίξει το ρόλο του κυματοθραύστη των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, παραπέμποντας στον Εισαγγελέα τον Πρόεδρο και την Ταμία του Συλλόγου για απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ότι δήθεν εμπόδιζε το ανακριτικό του έργο, τότε ίσως να μπορούσε να ασχοληθεί με το ουσιαστικό αντικείμενο της ίδρυσης του, τα ναρκωτικά, τη λαθρομετανάστευση, το εμπόριο τσιγάρων και όπλων κ.ο.κ Στοιχεία που κατ’ επανάληψη έχουν αναδειχθεί στην Βουλή και που πρέπει, επιτέλους, η πολιτική ηγεσία να λάβει υπ’ όψιν της, προχωρώντας στην κατάργηση του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
3. Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Φαίνεται ότι η ίδρυση του συγκεκριμένου Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο Υπουργείο έχει «στοιχειωθεί». Όταν ο πρώην Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης προσπάθησε να ψηφίσει την τροπολογία το καλοκαίρι του 2007, στο νομοσχέδιο για τα «Δικαιώματα των επιβατών», προκηρύχθηκαν εκλογές και το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ, παρόλο που είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή. Όταν ο κ. Βουλγαράκης το έφερε τον επόμενο χρόνο, συνέπεσε με την απομάκρυνση τους από το Υπουργείο. Τότε παρά τις προσπάθειες των κκ Παπαληγούρα και Καμμένου, ο κ. Αλογοσκούφης την τελευταία στιγμή αρνήθηκε, εκμεταλλευόμενος την αποπομπή Βουλγαράκη. Όταν, επιτέλους, τον Δεκέμβρη του 2008 ο κ. Αλογοσκούφης πείσθηκε, ήταν η δική του σειρά να μας αποχαιρετήσει. Και τώρα όλοι περιμένουμε τι θα γίνει την επόμενη φορά, που η διάταξη θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο!!! Μέχρι στιγμής έχουμε τέσσερις Υπουργούς, που υποσχέθηκαν – συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου – την ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και περιμένουμε επιτέλους να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους. Τα πρακτικά της Βουλής με τις δεσμεύσεις των κκ Κεφαλογιάννη, Βουλγαράκη, Καμμένου και Παπαληγούρα, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
4. Επίδομα για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία: πλην του ΝΑΤ. Οι Υπουργοί Απασχόλησης και Υγείας επεξέτειναν το επίδομα, που έπαιρναν τα Ασφαλιστικά Ταμεία του Υπουργείου Απασχόλησης, αρχικά και του ΙΚΑ μετέπειτα, και στους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και στον ΟΠΑΔ. Έτσι το μοναδικό Ασφαλιστικό Ταμείο, που έχει αποκλειστεί από το επίδομα είναι το ΝΑΤ. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το έχει υποσχεθεί κατ’ επανάληψη, όμως το επίμαχο νομοσχέδιο «αγκομαχά» να εισαχθεί στην Βουλή οκτώ μήνες τώρα. Περιμένουμε, μετά την πρόσφατη εξέλιξη, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα, για να αρθεί η αδικία και να υπάρξει ίση μεταχείριση.
Αναφέραμε τα τέσσερα βασικά ζητήματα, που έχουμε θέσει στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, όμως θα επανέλθουμε για την κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση των 176 €, που κατά παράβαση του νόμου – σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – δεν έχει εκδοθεί, αλλά και για την μεταστέγαση των Υπηρεσιών του ΝΑΤ.
Συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου και εργαζομένων με τον Πρόεδρο του ΝΑΤ
Το Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΝΑΤ, παρουσία 50 περίπου εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν διότι η Διοίκηση δεν αναγνώριζε την αίτηση που είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα και νόμιμα σχετικά με την εξαγορά του χρόνου υπηρεσίας τους για την χορήγηση της εφ άπαξ αποζημίωσης.
Ο Πρόεδρος του ΝΑΤ, στην συζήτηση που ακολούθησε πρότεινε να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία αν είναι δυνατόν να γίνει σήμερα η εξαγορά του χρόνου αυτού και κυρίως αν μπορεί να συμψηφιστεί η εξαγορά αυτή με την εφ άπαξ αποζημίωση.
Επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Δ.Σ του Συλλόγου και τους εργαζομένους σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για την χορήγηση του επιδόματος των 176 € και την πορεία της διάταξης για την επέκταση του επιδόματος των ασφαλιστικών ταμείων και στο ΝΑΤ. Σε κανένα από τα δύο θέματα δεν δεσμεύτηκε για την εξέλιξη τους , πέραν από την διαβεβαίωση των δικών του καλών προθέσεων.
Αλλά ο Πρόεδρος πέρα από τις καλές του προθέσεις, μπορεί να δώσει ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ στα άλλα δέκα ζητήματα που του έχει θέσει το ΔΣ του Συλλόγου και που είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ του αρμοδιότητας.
Τα θέματα αυτά είναι:
Προσλήψεις: Οι οργανικές θέσεις του ΝΑΤ είναι 350. Ο Οργανισμός, που προβλέπει τις θέσεις αυτές είναι σχετικά πρόσφατος (2000) – ο προηγούμενος προέβλεπε 450 – και οι υπηρετούντες είναι 180. Οι προσλήψεις της τελευταίας 25ετίας ανέρχονται στις …19 (!!!) και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι από τους 150 εναπομείναντες εργαζομένους, οι 90 έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ οι υπόλοιποι θεμελιώνουν την επόμενη πενταετία. Το ΝΑΤ κινδυνεύει ήδη με οργανωτική κατάρρευση αφού πολλά αντικείμενα εργασίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Την καθαριότητα την έχουν ήδη αναλάβει ιδιωτικά συνεργεία και το κλείσιμο ισολογισμών ιδιωτική εταιρεία. Περιμένουμε «βοήθεια» από τους ιδιώτες που συμμετέχουν στις επιτροπές και από τα stage. Πρέπει άμεσα να γίνουν τουλάχιστον 80 προσλήψεις, διότι σε λίγο οι συνταξιούχοι θα περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους, όσο καιρό κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν το εφ άπαξ τους.
Μεταστέγαση: Το ΝΑΤ έχει ιδιόκτητο κτίριο, νεόδμητο και το οποίο είναι κενό δυόμισι χρόνια. Οι συνθήκες εργασίας στο νεοκλασικό της Εθνικής Αντίστασης είναι απαράδεκτες. Οι εργαζόμενοι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σ’ ένα «βρώμικο» κτίριο από τους αιώνες λειτουργίας του, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Παράλληλα για το νέο κτίριο καταβάλλουμε κοινόχρηστα 140.000€ το χρόνο. Η Διοίκηση αφού πέρασε από το στάδιο του «για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι», έφτασε στο στάδιο της αναμονής και της αδιαφορίας. Ζητάμε την άμεση μεταστέγαση στο νέο κτίριο, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, υλοποιώντας ταυτόχρονα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ.
Ωράριο: Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε Η/Υ, εάν ανήκουν στον κλάδο της Μηχανογράφησης έχουν μειωμένο ωράριο κατά μισή ώρα, αλλά αν δεν ανήκουν στον κλάδο, τότε κατά την Διοίκηση δεν δικαιούνται. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΔΑ ερμηνεύτηκε από την Διοίκηση κατά το δοκούν, ενώ οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του ΝΑΤ, δεν κατάφεραν να κάμψουν της αντιρρήσεις της Διοίκησης. Ζητάμε από τον Πρόεδρο, σαν έγκριτο νομομαθή, να δώσει μια λύση, επιτέλους, σ’ αυτήν την εκκρεμότητα κι εμείς θα αποσύρουμε τις αγωγές.
Δικαστικές Αποφάσεις: Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν δικαιωθεί από τον Γενάρη του 2008 από τα δικαστήρια την καταβολή του επιδόματος των 176 €. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται ότι τα 176 € αποτελούν μέρος του μισθού, γιατί δόθηκε σε όλους, ζητάμε την άμεση διαβίβαση των αποφάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την εκτέλεσή τους.
Κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης: Συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που έχει αλλάξει ο τρόπος για τις κρίσεις των προϊσταμένων. Έγινε πιο αντικειμενικός, αφού εισάγει μετρήσιμα κριτήρια, παρά το γεγονός ότι διατηρεί την συνέντευξη για να μπορεί η εκάστοτε Διοίκηση να κάνει τις ρουσφετολογικές της επιλογές. Όμως και αυτόν το νόμο η Διοίκηση δεν εννοεί να τον εφαρμόσει, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να έχουν ευθύνες προϊσταμένου για πάνω από έναν χρόνο σαν αναπληρωτές, αλλά να μην έχουν τουλάχιστον τα μόρια που απορρέουν από την θέση αυτή. Ζητάμε την άμεση εφαρμογή του νόμου και την πλήρωση των κενών θέσεων των προϊσταμένων.
Τακτοποίηση των εργαζομένων στην Διεύθυνση Πληροφορικής: Ζητάμε την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος που υπάρχει με τους εργαζόμενους στην Διεύθυνση Πληροφορικής.
Επιτροπές: Η σύσταση των Επιτροπών είναι ένα θέμα που δημιουργεί σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της Διοίκησης. Ο περιορισμένος αριθμός των θέσεων και κατά συνέπεια η επιλογή για την στελέχωσή τους, δημιουργεί αισθήματα αδικίας και άνισης μεταχείρισης των εργαζομένων από την Διοίκηση. Ζητάμε από την Διοίκηση την διεύρυνση των επιτροπών και την δυνατότητα συμμετοχής όλων χωρίς αποκλεισμούς στις ήδη εγκριθείσες Επιτροπές.
Χορήγηση του βοηθήματος στους ασθενούντες συναδέλφους: Η χορήγηση του βοηθήματος αυτού να γίνεται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προϋποθέσεις – ιατρικού μάλιστα περιεχομένου – από την Διοίκηση. Αυτή η πρακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ίδια αντιμετώπιση και ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων.
Πυρόπληκτοι: Το Δ.Σ του ΝΑΤ με δύο αποφάσεις του ενέκρινε την χορήγηση ενός μισθού για τους πυρόπληκτους εργαζομένους από τις πυρκαϊές το 2007. Δύο χρόνια αργότερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι αποφάσεις αυτές. Αν δεν εντάσσονται αυτές οι αποφάσεις στις διατάξεις των έκτακτων δαπανών τότε ποιες δαπάνες εντάσσονται; Ζητάμε την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ του ΝΑΤ για όσους συναδέλφους επλήγησαν από εκείνη την καταστροφή.
Η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου υπηρεσίας των εργαζομένων (για το διάστημα που ήταν συμβασιούχοι) για την χορήγηση εφ άπαξ αποζημίωσης. Το θέμα για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή του σημειώματος.
Αυτά είναι τα δέκα ζητήματα, στα οποία θα μπορούσε ο Πρόεδρος να έχει δώσει λύση άμεσα στο τετράμηνο που ασκεί τα καθήκοντά του. Δυστυχώς όμως κανένα από τα παραπάνω δεν επιλύθηκε αν και ήταν στις αρμοδιότητες και μόνο του Προέδρου.
Το Δ.Σ του Συλλόγου δεν πρόκειται να κάνει συμψηφισμούς. Δεν πρόκειται να πάψει να διεκδικεί όλα τα προηγούμενα, ενόψει της ψήφισης κάποιου επιδόματος ή της ίδρυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
Στο επόμενο σημείωμα θα αναφέρθουμε στα ζητήματα που θέσαμε στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τα οποία είναι:
Χορήγηση του επιδόματος που παίρνουν όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία πλην του ΝΑΤ.
Σύσταση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
Κατάργηση του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το Δ.Σ του Συλλόγου εκτιμά ότι η «περίοδος χάριτος» στη νέα Διοίκηση για να ενημερωθεί και να αναλάβει πρωτοβουλία έχει ολοκληρωθεί. Τώρα αναμένουμε την ΛΥΣΗ των ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.