Κυριακή 30 Μαΐου 2010

1.000.000 Γάλλοι στους δρόμους για τις συντάξεις

Απόσπασμα από άρθρο του Έθνους και του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδάτου

Περίπου 1.000.000 Γάλλοι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις, στέλνοντας μήνυμα στον Σαρκοζί να μην αγγίξει τη «σύνταξη στα 60», που θεσμοθέτησε το 1983 ο Φρανσουά Μιτεράν. «Σήμερα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα αν ο Μιτεράν δεν μείωνε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60», «τόλμησε» προχθές να δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, εξοργίζοντας περισσότερο την Αριστερά και τα συνδικάτα.

«Αυτή η επίδειξη ισχύος στους δρόμους ήταν μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα», απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της CGT, Mπερνάρ Τιμπό, του μεγαλύτερου από τις 6 εργατικές συνομοσπονδίες που οργάνωσαν τη χθεσινή απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αδύναμη κινητοποίηση, που δικαιώνει τις κυβερνητικές επιλογές», οι διοργανωτές δήλωναν ικανοποιημένοι από την παρουσία του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι ξεπεράστηκαν οι 800.000 της 23ης Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο που θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 χρόνια θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουνίου και θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τη Monde η «τελική σύγκρουση» κυβέρνησης-συνδικάτων θα γίνει τον Σεπτέμβριο