Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Κύμα διαδηλώσεων στην Ευρώπη

Αναδημοσιεύουμε από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.ana.gr)


Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρη την Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ορίων της ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των εξήντα ετών που είναι σήμερα.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωσαν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη μάχη με την οποία θα υπερασπιστούν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην Μασσαλία διαδήλωσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία με 12.000 άνδρες.

"Μόνο μία ένδειξη της δύναμης στους δρόμους μπορεί να υπερασπιστεί το όριο των εξήντα ετών της συνταξιοδότησης και τα κοινωνικά κεκτημένα στα οποία ο Νικολά Σαρκοζί επιτίθεται μεθοδικά", σημείωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου CGT.

Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί στη Γαλλία επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

Απεργία και στη Γερμανία

Οι επιβάτες πτήσεων που αναμενόταν να γίνουν σήμερα από και προς το Βερολίνο ειδοποιήθηκαν για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις σήμερα Πέμπτη στα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν τα μέλη των πληρωμάτων εδάφους.

Περί τις 22 πτήσεις αναμενόταν να ακυρωθούν το πρωί σήμερα στο Σένεφελντ, όπου 50 εργαζόμενοι άρχισαν να απεργούν από τις 04:00, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου ver.di [Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, ένωση συνδικάτων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες].

Οι πρώτες πληροφορίες από το Τέγκελ ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα προσγειωθεί εκεί αεροσκάφη.

Το ver.di κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona να απεργήσουν από τις 4 ως τις 10 το πρωί σήμερα Πέμπτη μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών είναι το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια.

Ετοιμάζονται στην Ιταλία

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

"Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

"Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

Ισπανία: Οριακή υπερψήφιση των μέτρων

Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν στην κήρυξη γενικής απεργίας, εάν η κυβέρνηση πιέσει για την εφαρμογή ενός πακέτου εργασιακών μεταρρυθμίσεων μονομερώς.

Η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στα συνδικάτα και στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που έχει πανικοβάλει τους διεθνείς επενδυτές.

Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις μονομερώς, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πανσυνδικαλιστική συνάντηση την 1η Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαφορετικές από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας απέσπασε σήμερα την έγκριση από το κοινοβούλιο του πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μία ψήφο διαφορά, αποφεύγοντας μία ήττα που θα προκαλούσε τριγμούς στις αγορές και ενδεχομένως να οδηγούσε και σε πτώση της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, καθώς το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης για να το καταψηφίσει εξασφάλισε ακόμα και την προσέλευση βουλευτή του στην ψηφοφορία με... ασθενοφόρο.

Το νομοσχέδιο διασώθηκε όταν δέκα βουλευτές των καταλανών εθνικιστών (CiU) απείχαν από την ψηφοφορία, μετά τις έντονες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου και λέγοντας ότι δεν επιθυμούν η Ισπανία να βυθιστεί σε μία κρίση ελληνικού τύπου.

Το CiU δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά πρακτορεία ειδήσεων εγείροντας αμφιβολίες για το αν ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας εν μέσω κρίσης.

Ο ηγέτης του CiU Ζοζέπ Αντονι Ντουράν ι Λέιντα δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ο Θαπατέρο πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο.

"Το πρόβλημα είστε εσείς και η κυβέρνησή σας", είπε στον Θαπατέρο.

Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) παρουσιάζει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Διαδηλώσεις στη Δανία

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας, το LO, κάλεσε σήμερα σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα 4 στα 2 χρόνια.

"Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Δανούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Κόμματος του Δανέζικου Λαού (PPD) θα τους στοιχίσει", δήλωσε ο Χάραλντ Μπέρστινγκ, πρόεδρος του LO σε ανακοίνωσή του.

Οι διαδηλώσεις θα γίνουν μπροστά στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ημερομηνία όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί, σίγουρα πάντως θα είναι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ευκαιρία της συζήτησης των μέτρων λιτότητας στη βουλή.

"Αν μειωθεί στο μισό η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν το εισόδημά τους", κατήγγειλε ο Μπέρστινγκ.

Το LΟ περιλαμβάνει 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο τέλος του 2009 μετρούσε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη σε μία χώρα όπου το σύνολο των κατοίκων φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια.

"Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορέσουν οι Δανοί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα είμαι ευχαριστημένος αν μαζευτούν 10.000, 15.000, 20.000 ή 30.000 άνθρωποι", πρόσθεσε ο Μπέρστινγκ στην εφημερίδα Politiken.