Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κινητοποιήσεις και το ζήτημα της χαμένης αξιοπιστίας ορισμένων ΜΜΕ

To blog της Κίνησης για κάποιες ημέρες έμεινε ανενεργό. Τα γεγονότα που συνέβησαν και αφορούσαν, τόσο στην πραγματοποίηση μεγάλων συγκεντρώσεων στο σύνολο της χώρας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όσο και στην τραγική κατάληξη που είχαν οι τρεις εργαζόμενοι στη Marfin, πήραν τέτοιες διαστάσεις που καθιστούσαν ίσως περιττό ένα ακόμη σχόλιο που θα αναπαρήγαγε τα γεγονότα.
Ωστόσο η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρείται από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές εμπόδισαν την πυροσβεστική να προσεγγίσει το χώρο της πυρκαγιάς, επιβάλλει την κατάθεση και της δικής μας μαρτυρίας. Πολλοί συνάδελφοι από το πρώην ΥΕΝ συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο, όπως άλλωστε είχε οριστεί από την ΠΟΥΕΝ, και μετά από αρκετές ώρες, λόγω της αυξημένης συμμετοχής, εντάχθηκαν στην πορεία, προχωρώντας μπροστά από το μπλοκ των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Καθώς η πορεία έφθανε στο ύψος της Σταδίου, φάνηκε πυκνός καπνός να βγαίνει από κτίριο στη Σταδίου μετά την πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά από λίγα λεπτά, οχήματα της πυροσβεστικής, που βρίσκονταν σε κάθετο δρόμο της Σταδίου πριν την Κλαυθμώνος και πιθανότατα προσπαθούσαν να σβήσουν μικρότερη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί εκεί, ξεκίνησαν για να φτάσουν στο χώρο του συμβάντος. Το σύνολο των διαδηλωτών, με την παρότρυνση και τον συντονισμό των επικεφαλής των μπλοκ, σταμάτησαν την πορεία και συγκεντρώθηκαν στο δεξί μέρος του δρόμου, σχηματίζοντας ένα πλατύ διάδρομο, προκειμένου να περάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτό και έγινε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής και καθώς φθάσαμε στο κτίριο της Marfin, οι επικεφαλής από μπλοκ που συμμετείχαν στη διαδήλωση κατεύθυναν τους διαδηλωτές στο αριστερό μέρος του διαζώματος και μας ζητούσαν να επιταχύνουμε τη πορεία μας ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι αναφορές «έγκριτων» εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ για παρεμπόδιση των οχημάτων της πυροσβεστικής ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των γραφόντων, αν δεν είναι υποβολιμαία και αποσκοπούν να διαμορφώσουν αρνητικά την γνώμη αυτών που δεν συμμετείχαν για τους διαδηλωτές και τις διαδηλώσεις. Σε αυτή όμως την περίπτωση, στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δολοφονικές ενέργειες ανεγκέφαλων, προβοκατόρων ή οτιδήποτε άλλο, η επιπολαιότητα και πολύ περισσότερο η σκοπιμότητα δεν συγχωρείται. Δεν συγχωρείται από κανένα, αλλά, κυρίως, από αυτούς που ήταν παρόντες και παρούσες στο γεγονός, που διαμόρφωναν μέχρι τώρα γνώμη από τα συγκεκριμένα μέσα και πολλοί εκ των οποίων (αν όχι οι περισσότεροι) είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε αυτούς, καθώς και σε άλλους, στους οποίους αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν την πραγματικότητα, θα πρέπει να εξηγήσουν οι «έγκριτοι» συγκεκριμένων ΜΜΕ για ποιο λόγο κατασκευάζουν μια άλλη πραγματικότητα. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να σκεφτούν τη διατήρηση της αξιοπιστίας τους ή όση από αυτή έχει απομείνει…

Α/τος