Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Μέχρι και 2% θα συρρικνωθούν τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων

Ουσιαστικές μειώσεις μισθών για άλλη μία χρονιά θα υποστούμε και το 2009. Αναδημοσιεύουμε μέρος αναλυτικού άρθρου από το Έθνος (03/01 Κ.Τσαχάκης)με τίτλο "Μείωση εισοδημάτων έως 2%".

«Ψιχία» αντί για πραγματικές αυξήσεις μισθών θα δώσει η κυβέρνηση στους δημόσιους υπαλλήλους και το 2009. Η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει αυξήσεις βασικών μισθών μεταξύ 3% και 3,2%.

Ομως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για αυστηρή επιτήρηση από την Κομισιόν με... όρους ΔΝΤ, τότε είναι πιθανόν οι ονομαστικές αυξήσεις να είναι ακόμη χαμηλότερες.

Ακόμη και αν τελικά επιλεγεί το υψηλότερο ποσοστό (3,2%), οι αυξήσεις θα κινηθούν από τα 24 ευρώ τον μήνα ή 0,8 ευρώ την ημέρα για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα φθάσουν στα 55 ευρώ τον μήνα ή 1,8 ευρώ την ημέρα για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 33 χρόνια προϋπηρεσία. Ομως οι πενιχρές αυτές αυξήσεις οδηγούν σε πραγματική μείωση των εισοδημάτων, η οποία εκτιμάται μεταξύ 53 και 400 ευρώ τον χρόνο ανάλογα το κλιμάκιο παλαιότητας.

Προκύπτει έτσι συρρίκνωση των εισοδημάτων που φθάνει και το 2%.

Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός οι αυξήσεις δίνονται στον βασικό μισθό και όχι στις καθαρές αποδοχές και αφετέρου επειδή ροκανίζονται από εισφορές, φόρο και πληθωρισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, εισφορές και φόρος «τρώνε» το 20,2% με 47,7% της ετήσιας ποσοστιαίας αύξησης.

Το 20,2% αφορά τους πρωτοδιόριστους οι οποίοι έχουν μηδενικό φόρο.

Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το 2009 ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3%. Γίνεται αντιληπτό πως για ακόμη μία χρονιά το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μισθολογικές αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού (έχουν προηγηθεί και υποδεέστερες του πληθωρισμού), γεγονός που οδηγεί σε σημαντική συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων.

Για να δείτε το πλήρες άρθρο ανατρέξτε στη διεύθυνση
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8777&pubid=2128774