Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Τώρα που έκατσε η σκόνη, ήρθε η ώρα για προτάσεις

Είναι αρκετό το διάστημα που πέρασε από την αποκάλυψη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Πάτρα στο οποίο εμπλέκονταν και λιμενικοί. Την περίοδο εκείνη υπήρξαν αρκετά σχόλια και κυρίως δημοσιεύματα που κατέκριναν τον ρόλο του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων στο ΥΕΝ. Η κριτική αφορούσε στο γεγονός της αποκάλυψης του κυκλώματος από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων, παρά το ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ενέπιπτε στις αρμοδιότητες του. Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει μία συζήτηση από τις στήλες των εφημερίδων αλλά και (εκ νέου) μεταξύ των συναδέλφων για το ρόλο του γραφείου και τη χρησιμότητα του στη λειτουργία του ΥΕΝΑΝΠ.
Ο σκοπός αυτού του σύντομου κειμένου δεν είναι να αναφερθεί στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου και στα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί. Αυτά άλλωστε είναι λίγο πολύ γνωστά.
Αυτό που μας προβληματίζει είναι το τι γίνεται από εδώ και πέρα. Γιατί η διαπίστωση του κου Καμμένου σε σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός (εφημερίδα Έθνος 28/11) ότι το «το Εσωτερικών Υποθέσεων ασχολείται με το αν λείπει μια... γομολάστιχα, ποιος την πήρε κ.λπ.,» μπορεί να βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, αλλά το ζήτημα είναι να αναζητηθεί μία λύση στο πρόβλημα του ρόλου και της λειτουργίας του γραφείου.
Η δική μας άποψη είναι ότι η θεσμοθέτηση του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων από τον κο Παπουτσή επιβεβαίωσε τους φόβους που είχαν διατυπωθεί από τους επικριτές της πρότασης ως προς τη λειτουργία του και αποδείχθηκε μία λανθασμένη επιλογή. Πέραν όμως από αυτή την διαπίστωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων. Η ΠΟΥΕΝ και τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν από καιρό προτείνει την υπαγωγή των πολιτικών υπαλλήλων στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.
Τώρα που έκατσε η σκόνη η οποία δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη του κυκλώματος, ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία σοβαρά το πρόβλημα και πέρα από τις διαπιστώσεις να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγούν σε ουσιαστική λύση.

Α/τος