Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΝΑΤ: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ… ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Περνώντας κάποιος έξω από το νεοκλασικό κτίριο του ΝΑΤ –σήμερα μάλιστα που έχουν καλλωπιστεί και οι προσόψεις του– ίσως να προσλαμβάνει μηνύματα εντελώς διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Το κτίριο δεν ανταποκρίνεται φυσικά στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας, αφού έχει οικοδομηθεί πριν από 250 χρόνια, αλλά το εντελώς απαράδεκτο έγκειται στο ότι ενώ υπάρχει νεόδμητο ιδιόκτητο κτίριο του ΝΑΤ εδώ και τρία περίπου χρόνια, δεν μεταφέρονται οι υπηρεσίες εκεί, έτσι ώστε να διατεθεί το νεοκλασικό για μουσείο.
Οι δικαιολογίες της Διοίκησης είναι πολλές. Αφού πρώτα επέκρινε το σύλλογο υπαλλήλων ότι δήθεν αντιδρά στην μετακίνηση, μετά περιέπεσε σε «χειμερία νάρκη» από την οποία κάποιες στιγμές ξυπνά και… αναρωτιέται τι συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και τα κοινόχρηστα στο νέο κτίριο να τρέχουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλο με βαριές ασθένειες –κυρίως καρκίνο– και ο σύλλογος έχει ζητήσει από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας να κάνουν υγειονομικούς ελέγχους.
Αλλά να είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Οι κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις του ΝΑΤ την τελευταία εικοσαετία ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ πλήρως για την στελέχωσή του. Αποτέλεσμα: Από τους 450 υπαλλήλους να έχουν απομείνει 170 και αυτό έχει συνέπεια ότι για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος από άλλο φορέα, ο οποίος ατυχώς γι’ αυτόν έχει ασφάλιση και στο ΝΑΤ, θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο.
Οι ισολογισμοί του ΝΑΤ είναι ακόμα στο 2002, παρά το γεγονός ότι το κλείσιμό τους το έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και δεν υπάρχει αισιόδοξη προοπτική αφού το Τμήμα Λογιστηρίου έχει 3(!!) πτυχιούχους υπαλλήλους.
Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στην λειτουργική κατάρρευση του Ταμείου, αφού την επόμενη πενταετία θα συνταξιοδοτηθούν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και που είναι οι τελευταίοι προσληφθέντες με την εξαίρεση των 19 εργαζομένων που προσλήφθηκαν το 2005. Μετά το 2015, αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, θα εργάζονται οι 19 εργαζόμενοι για να εξυπηρετήσουν τους 90.000 τότε συνταξιούχους και τους 30.000 ναυτικούς.
Αν ο σκοπός τους είναι να τα ξεπουλήσουν όλα, ας μας το ξεκαθαρίσουν. Ήδη η καθαριότητα έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία, το κλείσιμο των ισολογισμών το ίδιο, ενώ η Διοίκηση έχει τη φαεινή ιδέα να δώσει και το αρχείο προς φύλαξη και διαχείριση σε ιδιώτες, αδιαφορώντας παντελώς για τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στους συνταξιοδοτικούς φακέλους.
Έτσι λοιπόν η Διοίκηση αντί σε αυτή τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται το Ταμείο να φροντίζει γα την ύπαρξη μιας στοιχειώδους συνεννόησης με τους εργαζόμενους, έχει επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης.
Πρώτα με τις πελατειακού τύπου επιλογές των προϊσταμένων, μετά με την τρομοκρατία, αφού θέλησε να επιβάλει κάρτα εισόδου – εξόδου με πρωτοποριακές μεθόδους, παραβιάζοντας κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, ύστερα με την προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού στις κινητοποιήσεις, και γενικά με την άρνησή της στην επίλυση κάθε διαδικαστικού αιτήματος, όπως π.χ. του ωραρίου όσων εργάζονται μπροστά σε υπολογιστές.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ΠΑΨΕΙ να αδιαφορεί, εκτός αν πιστεύει ότι με τη στάση της αυτή, μειώνει τα ελλείμματα του ΝΑΤ!!! Το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ είναι 1.100.000.000€ (ένα δις εκατό εκατομμύρια ευρώ) και η μισθοδοσία των 100 εργαζομένων που άμεσα απαιτείται η πρόσληψή τους είναι 2.800.000 (δύο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες ετησίως). Και αυτό όταν οι χαριστικές ρυθμίσεις μόνο σ’ έναν εφοπλιστή στερούν έσοδα από το ΝΑΤ που θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τη μισθοδοσία τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Αλλά θα επανέλθουμε στο εγκώμιο της αδιαφορίας…

Ο συμμορίτης