Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μείωση μισθών και επιμήκυνση του ωραρίου κατά μία ώρα

Αναδημοσιεύουμε από την Αυγή ( avgi.gr)

Νέο μισθολογικό πογκρόμ εξαπολύει στο Δημόσιο η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα που ετοιμάζει για μειώσεις όχι μόνο στα επιδόματα αλλά και στους βασικούς μισθούς 770.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω επιμήκυνσης ωραρίου (αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 την ημέρα, ώστε το ωράριο του δημόσιου τομέα να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού) και αύξησης των χρονικών περιόδων ωρίμανσης των συγκεκριμένων αποδοχών, ενώ εξετάζεται περαιτέρω μείωση ή και πλήρης κατάργηση διαφόρων επιδομάτων.
Νέο μισθολογικό πογκρόμ εξαπολύει η κυβέρνηση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων
Παράλληλα, ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών 4.000 ευρώ (με εξαίρεση προέδρους, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλους, για τους οποίους εξακολουθεί να εφαρμόζεται το όριο των 5.856,08 ευρώ) και μείωση κατά 10% στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 1.800 ευρώ, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ειδικός γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Γ. Κυριακός, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 2899/2010.
Αναφορικά με τα μέτρα που εξετάζονται, αυτά αποσκοπούν στη σημαντική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή μισθών και συντάξεων, τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στα μισθολόγια των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου.
Εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση ή ακόμη και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να χορηγούνται, σημαντικά μειωμένα, σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς λαμβάνουν μεικτά μέχρι 2.912 ευρώ τον μήνα.
Θ. ΠΑΝ.