Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Αναδημοσιεύουμε από www.naftemporiki.gr

«Αποστρατιωτικοποιείται» και πάλι το ΥΘΥΝΑΛ
Μέχρι τα μεσάνυχτα της 13ης Δεκεμβρίου θα παραμείνει αναρτημένο στον ιστότοπο www.opengov.gr, προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ) για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΡΟΠΟ.
Το σχέδιο νόμου που μετά από 30 χρόνια επιχειρεί και πάλι να διαχωρίσει πλήρως το Λιμενικό Σώμα από την ελληνική ναυτιλία, συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρήστου Παπουτσή, και η δημοσιοποίηση του επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, περί «αποστρατικοποίησης» του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που έχει στην αρμοδιότητα του την ελληνική ναυτιλία.

Η απεμπλοκή
Οι υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ θα εξυπηρετούνται με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που θα είναι αποσπασμένο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως έγραψε η «Ν» το προηγούμενο Σάββατο.
Η απεμπλοκή του Λιμενικού Σώματος από το ΥΘΥΝΑΛ, και ουσιαστικά από την ελληνική ναυτιλία, έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση του ελληνικού εφοπλισμού στο σύνολο του, καθώς όπως υποστηρίζει μόνο προβλήματα προοιωνίζει η εξέλιξη αυτή για την ελληνική ναυτιλία και την εθνική οικονομία.
Αναφορικά με τις συνεχόμενες αλλαγές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο στο καθεστώς που διέπει το Λιμενικό Σώμα στην αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση τις δικαιολογεί ως εξής:
Οι προηγούμενες «νομοθετικές παρεμβάσεις καταδεικνύουν σαφέστατα τον προβληματισμό και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταλήξει στην πλέον πρόσφορη για το ευρύτερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον λύση. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και στο σύνολό του τα ζητήματα της λιμενικής αστυνομίας, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας προστασίας, δεδομένου ότι το Λιμενικό Σώμα, ως αρμόδιος για τα θέματα αυτά φορέας, εξακολουθεί ουσιαστικά να διατηρεί την υφιστάμενη οργανωτική του δομή και να παραμένει υπό τη διττή πολιτική υπαγωγή και εποπτεία των συναρμόδιων Υπουργείων. Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση, με τις εγγενείς αδυναμίες και την περιορισμένη προοπτική επιβάλλεται να διευθετηθεί».