Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

1.000 ευρώ για... γόμες και μολύβια

Αναδημοσιεύουμε από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 29/03/2009

Πρόεδρος, αντιπρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΝΑΤ, είχαν βρει τους μήνες που... θρέφονταν με μπλάνκο «E» 28/3


«Χρυσά»... μπλάνκο πλήρωναν, για χρόνια, τα... άδεια ταμεία του ΝΑΤ στην «εποχή της νέας διακυβέρνησης».

Το ελλειμματικό ταμείο, που τροφοδοτείται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και κυριολεκτικά βουλιάζει από την εισφοροδιαφυγή, «χρυσοπληρώνει» από το 2004 τα... γραφικά των διορισμένων από την κυβέρνηση στελεχών του (προέδρων, αντιπροέδρων, γεν. διευθυντών κ.ά.).
Συγκεκριμένα, από το 2004 τουλάχιστον δύο πρώην πρόεδροι του ταμείου εισέπρατταν όπως και η γενική διευθύντρια σε μηναία βάση, πέραν των καθορισμένων αποδοχών τους, από 1.000 και 750 ευρώ, αντίστοιχα, για «γραφικά έξοδα». Μάλιστα, το 2007 έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση (σ.σ. το άρθρο 19 του ν. 3569/2007), που ανέφερε ότι στις έκτακτες δαπάνες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, «πάγια γραφικά έξοδα προέδρου Δ.Σ., αντιπροέδρου Δ.Σ. και γενικού διευθυντή του ΝΑΤ» και από τότε άρχισε να εισπράττει μηνιαίως το... επιδοματάκι των 1.000 ευρώ και ο αντιπρόεδρος του ταμείου.
Ωστόσο, η πλουσιοπάροχη εποχή των «χρυσών γραφικών», έστω και αργά, σκόνταψε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε έλεγχο που διενήργησε το ΓΛΚ τον περασμένο Νοέμβριο στις δαπάνες του ΝΑΤ κρίθηκε ότι παρά την ρύθμιση και του 2007 «τα ποσά αυτά με τη μορφή αμοιβής καταβάλλονται μη σύννομα, κατά την άποψή μας, καθόσον δεν προκύπτει από τις μισθολογικές διατάξεις καταβολή τέτοιας αμοιβής πάγια και σταθερά κάθε μήνα». Γι αυτό προτάθηκε η άμεση διακοπή της δαπάνης και η αναζήτηση τρόπου επιστροφής των χρημάτων.
Το θέμα ήρθε και στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελπίδας Τσουρή. Στην απάντηση όμως, που υπογράφει ο υφυπουργός Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος, μάλλον επιχειρείται να καλυφθεί το θέμα, αφού αναφέρεται μόνο ότι η καταβολή του ποσού για πάγια γραφικά έξοδα προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (σ.σ. αναφέρονται οι νόμοι).
Την ίδια ώρα το ΝΑΤ, που καλύπτει περίπου 69.000 συνταξιούχους και περίπου 24.000 εν ενεργεία ναυτικούς, «βουλιάζει» από την εισφοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταμείο έχει βεβαιώσει προς τις αρμόδιες ΔΟΥ οφειλές ασφαλιστικών εισφορών από το 1988 και ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί...
100 εκατ. οφειλέςΠληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων οφειλών ναυτιλιακών εταιρειών, με πλοία εσωτερικού, ανέρχεται από το 1999 συνολικά σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα χρέη έχουν ενταχθεί από τις ΔΟΥ σε ρυθμίσεις διακανονισμού, αλλά όπως έλεγαν έγκυρες πηγές συνήθως καταβάλλονται μία - δύο δόσεις και στη συνέχεια το υπόλοιπο χρέος μένει σε εκκρεμότητα.
Ομως, εκεί που το ταμείο φαίνεται ότι έχει πραγματική «αιμορραγία» εσόδων είναι στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων (ΚΑΕΟ), ένα τέλος, που καταβάλει ο επιβάτης στο εισιτήριο (ένα πολύ μικρό ποσοστό επί της τιμής του) οποιουδήποτε πλοίου ταξιδέψει, ακόμα και στην πιο κοντινή πορθμειακή γραμμή.
Το ταμείο αιμορραγεί από τέλη που... διαφεύγουνΕνώ μόνο από τον Πειραιά για όλα τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνικού αλλά και της γραμμής Περάματος- Σαλαμίνας διακινούνται ετησίως περίπου 12 εκατ. επιβάτες και πολλοί άλλοι σε όλες τις άλλες γραμμές της χώρας, τα ετήσια έσοδα του ΝΑΤ στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ταμείου δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.
«Το ΚΑΕΟ καταβάλλεται από τον επιβάτη στο εισιτήριο και εν συνεχεία θα πρέπει να αποδίδεται στο ΝΑΤ. Ωστόσο, το ΝΑΤ δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και έτσι αναγκάζεται να αποδέχεται ό,τι δηλώνουν οι εταιρείες», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του ΝΑΤ, κ. Γιώργος Δαούσης.
Οπως εξηγεί ο κ. Δαούσης, «πολύ παλαιότερα υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΝΑΤ, που δεν λειτούργησαν. Στη συνέχεια ο έλεγχος γινόταν μέσα από την εφορία και τώρα με την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων θα μπορούσε να παρακρατείται το ΚΑΕΟ ταυτόχρονα με την έκδοση του εισιτηρίου».
Για να καταδειχθεί το μέγεθος της απώλειας εσόδων για το ΝΑΤ εξαιτίας της μη απόδοσης του τέλους, αρκεί το γεγονός ότι μόνο σε 3 περιπτώσεις, που έχουν βεβαιωθεί οφειλές εταιρειών από το ΚΑΕΟ, αυτές υπολογίστηκαν σε 17 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες που «σκόνταψαν» στο Γενικό Λογιστήριο
Διαπιστώσεις: «Από τον έλεγχο των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο καταβάλλονται 1.000 ευρώ και στη γενική διευθύντρια 750 ευρώ πάγια κάθε μήνα για γραφικά έξοδα».
Πρόταση: «Κατόπιν αυτών πρέπει να γίνει άμεσα διακοπή καταβολής της μηνιαίας αυτής αμοιβής των γραφικών εξόδων και στη συνέχεια ο προσδιορισμός και η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Οδοιπορικά: «Διαπιστώθηκε ότι στον πρόεδρο του ΝΑΤ καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα χωρίς να αναγράφεται στην εντολή μετακίνησης ο αριθμός ημερών εκτός έδρας και ο σκοπός της μετακίνησης».