Η κυβέρνηση «παγώνει» τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ, θα στερηθούν οποιασδήποτε αύξησης στο μισθό τους εντός του 2009. Παράλληλα, επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά για τους φορολογούμενους με εισόδημα μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ (για εισοδήματα τα του 2007). Επιπλέον, εφέτος θα γίνουν στο Δημόσιο μόνο 12.000 προσλήψεις (το 2008 αποχώρησαν περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι).
Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις δίνουν το στίγμα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη μετά το τέλος της συνεδρίασης της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.
«Οι αποφάσεις που σήμερα ανακοινώνουμε είναι ασφαλώς δύσκολες. Πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουν πως βιώνουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Μόνο μια είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική, να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου, άλλη λύση, μόνιμη δεν υπάρχει», ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου. «Οι αποφάσεις αυτές είναι ανάλογες με την οικονομική συγκυρία», είπε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποφάσεις «σαφώς δυσάρεστες», σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια είναι να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες». Η επιλογή των μηδενικών αυξήσεων ισχύει και για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια όπως δικαστικοί, βουλευτές και γιατροί. Το 2009, αυξήσεων στερούνται και όλων των ειδών τα επιδόματα που δικαιούνται οι ίδιες κατηγορίες. Οι μισθωτοί που λαμβάνουν λιγότερα από 1.500 ευρώ το μήνα -εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής- θα λάβουν εφάπαξ αφορολόγητο έκτακτο οικονομικό βοήθημα της τάξης των 500 ευρώ. Η ενίσχυση περιορίζεται στα 300 ευρώ για εκείνους που εμφανίζουν μεικτές αποδοχές έως τα 1.700 ευρώ. Τα παραπάνω ισχύουν για τις μεικτές αποδοχές στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Αντίστοιχα, στους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ, θα χορηγηθεί έκτακτο αφορολόγητο ποσό 500 ευρώ. Ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν εκείνοι των οποίων η βασική σύνταξη φτάνει έως και 1.100 ευρώ. Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που ήθελαν την κυβέρνηση να εφαρμόζει «σφιχτή» πολιτική κατόπιν και των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών.
Έντονη η αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων
Για «ουσιαστική κατάργηση» της εισοδηματικής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δήλωσε πως «αποτελεί απόδειξη χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής ότι μπαίνουν στο "ψυγείο" εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ προετοιμάζεται και η καταβολή του μισθού με τη μορφή επιδόματος και σε δόσεις». «Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά οι σημερινές ανακοινώσεις "πάγωσαν" το σύνολο των πολιτών της χώρας», πρόσθεσε.