Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Χημικά στον εσωτερικό χώρο του νέου κτιρίου του ΥΕΝΑΝΠ.. Και όμως συνέβη και αυτό !!

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του νέου κτιρίου του ΥΕΝΑΝΠ καθώς και όσοι έτυχε να βρίσκονται στην είσοδο χθές το μεσημέρι είχαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Ένιωσαν τι σημαίνει η ρίψη δακρυγόνων σε κλειστό χώρο. Δεν ξέρουμε αν έχει συμβεί στο παρελθόν ανάλογο περιστατικό. Αυτό που ωστόσο γνωρίζουμε είναι ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταγγείλει κατά καιρούς ότι η ρίψη δακρυγόνων σε δρόμους της Αθήνας είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κατασκευαστές αυτών των ουσιών αναφέρουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε στενούς χώρους όπως οι μικροί δρόμοι της Αθήνας. Ωστόσο η φαντασία αυτών που καταγγέλουν ανάλογα περιστατικά, ακόμα και εκείνων που κατασκευάζουν αυτές τις ουσίες δεν θα έφτανε στο σημείο να προβλέψει τη ρίψη τους στο εσωτερικό κτιρίου και μάλιστα σε ώρα εργασίας κατά την οποία βρίκονταν εκεί εκαταντάδες άνθρωποι.

Είναι νομίζουμε γνωστό στους περισσότερους το χθεσινό περιστατικό με την ρίψη δακρυγόνων στην είσοδο του ΥΕΝΑΝΠ από δυνάμεις του ΛΣ προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο μεταλλεργατών στο εσωτερικό του κτιρίου.

Έτσι κι αλλιώς η αντιμετώπιση με αυτόν τον τρόπο μίας κατηγορίας εργαζομένων που μετράει πολλόύς νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα και που βιώνει με τον χειρότερο τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας είναι απαράδεκτη. Πόσο μάλλον που η αιτία της αντιπαράθεσης ήταν η άρνηση της ηγεσίας του ΥΕΝΑΝΠ να συναντήσει αντιπροσωπεία τους. Συνάντηση η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες αργότερα και υπό το βάρος των επεισοδίων.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη χημικών στο εσωτερικό του κτιρίου έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ακόμη και τις ζωές ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται στο χώρο, δηλαδή των εργαζομένων στο ΥΕΝΑΝΠ, των μεταλλεργατών αλλά και των ανδρών του ΛΣ που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση του κτιρίου. Κάποιος νομίζουμε ότι πρέπει να δώσει μία υπεύθυνη απάντηση γι΄αυτό που συνέβη. Γιατί τα ερωτήματα είναι πολλά και οι φόβοι που εκφράζονται για την υγεία των ανθρώπων δεν είναι αυθαίρετοι αλλά στηρίζονται σε γνώμες ειδικών αλλά και σε πραγματικά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν. Για την ενημέρωση σας γύρω από την επικινδυνότητα των χημικών ακολουθεί σχετικό άρθρο.


Α/τος