Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Στάση εργασίας στις 26/11 για το Τ.Π.Δ.Υ. και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 10/12 σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) το οποίο και αδυνατεί να καταβάλλει συντάξεις στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα το ΤΠΔΥ έχει ρευστό για να καταβάλει εφάπαξ σε μόλις 55 άτομα την ώρα που περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις. Αποτέλεσμα της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 10.000 από τους 15.000 ασφαλισμένους έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ (το οποίο σε μέσο πόρο προσεγγίζει τα 45.000 ευρώ)! Σήμερα το εφάπαξ καταβάλλεται αφού περάσουν 12 έως 18 μήνες από την υποβολή της αίτησης ενώ στο προσεχές διάστημα οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ζητούν το εφάπαξ που τους έχει παρακρατηθεί, θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον 3 χρόνια.
Την ίδια ώρα, όπως δημοσιεύεται σε σχετικό άρθρο στην Αυγή «η περιουσία του ΤΑΠΔΥ είναι εγκλωβισμένη στο Χρηματιστήριο (μετοχές, ομόλογα κ.ά.) και υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Έτσι πλέον ως μόνη λύση φαντάζει η έκτακτη επιχορήγηση με 200 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ή ο δανεισμός από τράπεζα. Οι απώλειες των Ταμείων από την κρίση υπολογίζονται σε δισ. ευρώ»
Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με την Υπουργό Απασχόλησης. Για τα αποτελέσματα της συνάντησης παραθέτουμε σχετικό δελτίο τύπου της ΑΔΕΔΥ:


Στάση εργασίας στις 26 Νοεμβρίου 2008 για το Τ.Π.Δ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 10.11.2008 συνάντηση του Προεδρείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με θέμα τα προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Κατά τη συνάντηση η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εγγυήθηκε γενικά την καταβολή του εφάπαξ και παρέπεμψε σε συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι η λύση του δανεισμού του Ταμείου από τις Τράπεζες πέρα από την αντιφατικότητα που εμπεριέχει να στέλνει το κράτος τα Ταμεία να δανειστούν από τις Τράπεζες όταν το ίδιο εγγυάται το δανεισμό των Τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, μεταθέτει το πρόβλημα σε επόμενη χρονική στιγμή και δεν στηρίζει την βιωσιμότητα του Ταμείου.
Παράλληλα το γεγονός ότι το Ταμείο Πρόνοιας μόνο από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, όπως και με τον μέχρι τώρα τρόπο αξιοποίησης και δέσμευσης των αποθεματικών του δεν επιτρέπει άλλη λύση πέρα από την άμεση κρατική επιχορήγηση.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με την εκτίμηση ότι το πως και το πότε της κρατικής εγγύησης θα εκφραστεί, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένο δια ταύτα από τη σημερινή συνάντηση και με δεδομένο ότι εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προχωρά στις 26 Νοεμβρίου σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση το Δεκέμβριο σε συντονισμό και με τη ΓΣΕΕ. Τέλος στο Γενικό Συμβούλιο που συγκαλεί για τις 28 Νοεμβρίου θα εξειδικεύσει τα νέα αγωνιστικά, απεργιακά βήματα.

Δική μας σημείωση: Η 24 ωρη πανελλαδική απεργία θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου (διαβάστε σχετικά δήλωση του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ για το θέμα στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ και στη διεύθυνση:
http://www.adedy.gr/adedy/site/home/ws/primary+menu/deltia/2008/November/10112008-2.csp