Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τα προβλήματα των υπαλλήλων του ΥΕΝΑΝΠ και των εποπτευόμενων φορέων

Αναδημοσιεύουμε άρθρα από τον ημερήσιο τύπο τα οποία αφορούν στα προβλήματα των υπαλλήλων του ΥΕΝ και των εποπτευόμενων φορέων.
Εφημερίδα "Η Αυγή" 25/11/2008
Σε τραγική κατάσταση οι πολιτικοί υπάλληλοι σε υπουργείο Ναυτιλίας και ΝΑΤ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα τρίωρη στάση εργασίας αύριο (12-3 μ.μ.) οι πολιτικοί υπάλληλοι στο υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς η αποδιοργάνωση τα τελευταία χρόνια των υπηρεσιών του υπουργείου έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Επίσης η έλλειψη οργανωτικού προγραμματισμού, αξιοκρατίας, προσλήψεων και αναπλήρωσης του προσωπικού έχουν δημιουργήσει κατάσταση υπολειτουργίας του υπουργείου, ενώ αυξανόμενη είναι η υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι πολιτικοί υπάλληλοι διαθέτουν τους μικρότερους μισθούς στον δημόσιο τομέα, καθώς ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας οι μισθοί τους παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (π.χ. 1.000-1.100 ευρώ μετά από 20 χρόνια). “Είναι δύσκολο να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους τη στιγμή που γίνονται τεράστιες παραχωρήσεις στους εφοπλιστές, ενώ σε εμάς δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ”, τόνισε μιλώντας στην “Αυγή” ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), Γ. Δαούσης.
Από την πλευρά του ο Χρ. Λαμπρίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΥΕΝ, μιλώντας στην “Αυγή”, επισήμανε τη δεινή θέση που βρίσκεται το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξής του.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί τους υπαλλήλους, είναι ότι δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο ΝΑΤ όπου τα τελευταία 5 χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 250 εργαζόμενοι, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 19, αδυνατώντας έτσι να καλύψουν τα κενά.
Άξιο αναφοράς είναι πως με αυτούς τους ρυθμούς σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν πολιτικοί υπάλληλοι. “Θα πρέπει επιτέλους το υπουργείο να ενδιαφερθεί για τη στελέχωση του πολιτικού προσωπικού” υπογραμμίζει ο Γ. Δαούσης, ενώ παράλληλα επισημαίνει το ενδιαφέρον που πρέπει να δείξει το υπουργείο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολιτικό προσωπικό.
Πέρα από αυτά, ένα εξίσου σοβαρό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι η έλλειψη ταμείου αλληλοβοήθειας. Μολονότι το προηγούμενο διάστημα έλαβαν διαβεβαιώσεις για άμεση κατάθεση και ψήφιση διάταξης για την ενίσχυση του θεσμού της αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης των πολιτικών υπαλλήλων για ταμείο αντίστοιχο με αυτά που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία, δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη και σήμερα.
Παράλληλα η έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού, τα προβλήματα καθαριότητας και λειτουργίας δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο τους. Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών στο νέο κτίριο, “υπάρχουν προβλήματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, όταν σε άλλα υπουργεία, στα οποία έγινε μετεγκατάσταση, δόθηκαν μέχρι και κίνητρα στους υπαλλήλους” τονίζει ο Χρ. Λαμπρίδης, ενώ προσθέτει ότι “παρά την έγκαιρη ενημέρωση για τα προβλήματα αυτά (συγκοινωνία μεταφοράς, καταμερισμός χώρων, λήψη μέτρων για τα κτίρια στα οποία θα παραμείνουν υπηρεσίες), κανείς αρμόδιος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό”.
Κωνσταντίνος ΖΑΓΑΡΑΣ
Εφημερίδα "Έθνος" 4/11/2008
Υπάλληλοι καλούνται να επιστρέψουν επίδομα μηχανοργάνωσης
Δινόταν εδώ και 5 χρόνια από λάθος της διοίκησης
Μπροστά σε σοβαρά και άλυτα προβλήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίοι μάλιστα την Πέμπτη στις 10 το πρωί πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, βρίσκεται ο υπουργός κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.
Ενα από τα επείγοντα προβλήματα των υπαλλήλων είναι η κατάφωρη αδικία που υφίστανται 40 υπάλληλοι της μηχανοργάνωσης οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν πίσω στο κράτος επίδομα μηχανοργάνωσης, τουλάχιστον 4-5 ετών, για λάθος της διοίκησης του υπουργείου. Δηλαδή οι υπάλληλοι όχι μόνο δεν λαμβάνουν πια το επίδομα, αλλά πρέπει να επιστρέψουν και αναδρομικά τα χρήματα που λάμβαναν στον μισθό τους.
Τα αναδρομικά αυτά φθάνουν στο ποσό των 5.000-6.000 ευρώ κι ενώ το ίδιο θέμα έχει λυθεί για υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Ευθύμιο Παπαδόπουλο, για τους 40 υπαλλήλους του ΥΕΝ μοιάζει παρά τις υποσχέσεις... γόρδιος δεσμός.
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Ευθύμιος Παπαδόπουλος εξηγεί: «Πρόκειται για τις παλιές διατρήτριες. Σύμφωνα με τον νόμο, για να πάρεις το επίδομα πληροφορικής, θα έπρεπε να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Δηλαδή να έχεις την ειδικότητα και η θέση στην οποία βρίσκεσαι να είναι σε οργανική θέση σε υπηρεσία μηχανοργάνωσης. Στο δικό μας, αλλά και σε άλλα υπουργεία, εδώ και κάποια χρόνια παραλείφθηκε η δεύτερη προϋπόθεση. Οι χειρίστριες όμως καλύπτουν ανάγκες όλων των υπηρεσιών. Δηλαδή, η διοίκηση έκανε την παράλειψη αυτή. Επαιρναν τα χρήματα καταχρηστικώς, χωρίς να το γνωρίζουν.
Οταν λοιπόν έγινε έλεγχος οικονομικής φύσεως στα υπουργεία και ανακαλύφθηκε αυτό το θέμα, τότε το υπουργείο Οικονομικών έδωσε την εντολή να σταματήσει η καταβολή του επιδόματος, υπολογίστε, δηλαδή, ποσό 100 ευρώ. Και κλήθηκαν οι υπάλληλοι να επιστρέψουν το επίδομα αναδρομικά. Δηλαδή να πληρώσουν, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για τα λάθη... άλλων. Κάποιοι υπουργοί έκαναν ρύθμιση με υπουργικές αποφάσεις και τοποθετήθηκαν οι υπάλληλοι στη μηχανογραφική υπηρεσία. Για παράδειγμα, όπως πληροφορηθήκαμε, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Γεωργίας λύθηκε το πρόβλημα».
«Εθνος»: «Στο ΥΕΝ δεν καταβλήθηκε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης»;
Πρόεδρος υπαλλήλων: «Προσπαθήσαμε κι εμείς να κάνουμε ό,τι έκαναν στα άλλα υπουργεία. Ο κ. Βουλγαράκης και οι σύμβουλοί του το είδαν πράγματι θετικά. Δηλαδή μιλάμε για προσωρινή κατάσταση, γιατί η οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την αλλαγή του Οργανισμού, θέμα όμως αρκετά χρονοβόρο. Η λύση θα ήταν προσωρινή τοποθέτηση στη μηχανογράφηση και μετά διάθεση στο πόστο όπου εργάζονταν οι υπάλληλοι. Το θέμα όμως κόλλησε και δεν προχωράει γιατί περιμένουν και τη γνώμη του νομικού συμβούλου. Βγήκε μια υπουργική απόφαση, ξεκίνησε να παίρνει υπογραφές από την ιεραρχία και έφθασε στο γραφείο του υπουργού, όταν άλλαξε ο υπουργός, με τις γνωστές καθυστερήσεις του Δημοσίου. Για το θέμα της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης, βέβαια, οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους. Για τα αναδρομικά μάς είχαν πει από το υπουργείο ότι κοιτούν να προτείνουν μια συνολική αντιμετώπιση παραγραφής για όλο τον δημόσιο τομέα για τους χειριστές οι οποίοι έχουν το πρόβλημα. Δεν έχει γίνει τίποτα».
Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ